Новини от област Стара Загора и България

Успех

ЦИЕС – Стара Загора стана сертифициращ орган за Обединените арабски емирства

2390 26/01/2022 09:32 Икономика Бизнес
ЦИЕС – Стара Загора стана сертифициращ орган за Обединените арабски емирства
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Центърът за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора стана първия български сертифициращ орган,  признат в Обединените арабски емирства. Така старозагорската компания се нарежда сред останалите 56 организации от цял свят, които имат право да изпитват и сертифицират продукти, които влизат на територията на ОАЕ.

„Подадохме си документите преди 5 години, още през 2017 г. Представихме 7 тома документи, проведохме събеседвания и редица срещи, за да покрием всички изисквания. Правилата в Обединените арабски емирства са доста по-различни от европейските. Голямо удовлетворение ни носи фактът, че се нареждаме сред световноизвестни сертифициращи организации с богата история“, каза за Дивидент управителят на ЦИЕС – Стара Загора Благовеста Шинева.

Останалите одобрени сертифициращи органи в ОАЕ са от САЩ, Канада, Холандия, Япония, Турция. От ЕС одобрените до момента сертифициращи органи освен българската лаборатория са от Италия, Холандия, Франция, Унгария и от Словакия.

Признанието на ЦИЕС - Стара Загора за сертифициращ орган в ОАЕ ще  улеснени всички български и международни  компании, които изнасят свои продукти в 11–те държави на Обединените арабски емирства. Старозагорската компания ще извършва изпитване и сертификация на газ детектори, осветители, реакция при огън и други. Тя вече е официално вписана в регистъра на Министерство на гражданската защита  на ОАЕ, където се води регистър на одобрените сертифициращи органи.   

ЦИЕС – Стара Загора издава сертификати за качество на компании от цял свят. Има клиенти от Египет, Индия, от цяла Европа, Русия.

И още успехи През март миналата година ЦИЕС – Стара Загора стана първият в страната сертифициращ орган за лични предпазни средства. Точно на Благовещение, 25 март, в информационната система на Европейската комисия NANDO беше официално обявена нотификацията на ЦИЕС по Регламент /ЕС/ 2016/ 425 относно лични предпазни средства. До момента компанията ползваше в работата си по изпитване на продуктите услугите на чуждестранни лаборатории.

Нова лаборатория ЦИЕС – Стара Загора открива първата в страната лаборатория за изпитване на лични предпазни средства. За целта компанията инвестира 250 000 евро в модерна апаратура. Лабораторията ще започне работа до две седмици и ще даде възможност да се изпитват трите вида маски – респираторни, хирургични, текстилни, както и защитно облекло. В Европа има едва 22 лаборатории за изпитване на лични предпазни средства.

В ЦИЕС – Стара Загора работят 50 висококвалифицирани специалисти, предимно инженери. Дружеството разполага с три лаборатории до момента – 2 лаборатории в сектор строителство: реакция на огън и физико-механични. Има лаборатория и за машини, електрическо оборудване и електромагнитна съвместимост. Лабораторията за изпитване на огън е първата по рода си на  Балканите. 23% от клиентите на ЦИЕС – Стара Загора са от чужбина.

Коментари към новината

Още новини от Икономика