Новини от област Стара Загора и България

Детските градини в Стара Загора остават отворени засега

Детските градини в Стара Загора остават отворени засега
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На този етап в Стара Загора не се налага затваряне на детски градини. Това съобщи заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. Напомняме, че област Стара Загора е сред тези с най-висока заболеваемост от ковид в последните седмици.
Сотирова допълни, че до момента са карантинирани в областния град 11 от общо 70 групи. До петък под карантина са били 9 групи в 9 детски градини в Стара Загора. От днес към тях са се присъединили още 2 групи – една от 31 –ва ДГ и една от 58-ма ДГ. Карантинирани са общо 296 деца.

„На фона на 4 000 деца, посещаващи ДГ в Стара Загора, тези цифри не са големи. В същото време ситуацията е много динамична и бързо се променя“, каза Сотирова. Тя допълни, че общинска администрация следи информацията и при скок на заболеваемостта и има готовност да вземе спешно решение при необходимост.
В детските ясли на Стара Загора има само 2 карантинирани групи.

През изминалата седмица около 15 души от персонала са заболели. „Имаме проблем с персонала в детските заведения, от който бройките са единични и няма възможност за заместване. Това са готвач, огняр“, каза заместник-кметът.
Допълнителни мерки за детските градини ще се предприемат, когато заболеваемостта надхвърли 10%. Засега детските заведения в Стара Загора са далече от тази цифра, обясни Сотирова.

Когато се наложи директорите на детски заведения да вземат решение, за да се карантинира една група, те съгласуват първо решението с община Стара Загора и РЗИ. След това се изпраща информация до Министерство на образованието.
От общинска администрация молят родителите да бъдат отговорни и да не водят детето си болно в детското заведение. Детето не трябва да ходи на ДГ ако има хрема, кашлица и др. оплаквания.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве