Новини от област Стара Загора и България

Община Стара Загора поздрави лекари и акушерки за Бабинден

Община Стара Загора поздрави лекари и акушерки за Бабинден
Divident.€U Divident.€U

По стара българска традиция на 21 януари отбелязваме Бабинден. Това е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Тази година поради пандемичната обстановка, ритуалът по „измиване на ръцете“ в трите специализирани отделения в местните болници беше извършен в тесен кръг.

„На днешния празник, наричан Бабинден, бих желал да Ви поздравя за всеотдайния труд, любов и грижа, с които посрещате всеки нов живот. Денят на родилната помощ е сред най-големите народни празници в нашия календар- празник, който носи надежда с новия живот.

Нека така обичаната от всички нас Стара Загора се изпълва с все повече здрави деца, защото те са нашето бъдеще. Децата са най-голямата радост за всеки родител, а те се появяват на света благодарение на Вас.

 Скъпи лекари и акушери,

продължавайте да вършите мисията си с все така висок професионализъм, човечност и благородство.

Пожелавам Ви здраве, благополучие и успехи. “, се казва в поздравителния адрес на кмета Живко Тодоров, изпратен до АГ отделенията в общината.

Коментари към новината

Още новини от Общество