Новини от област Стара Загора и България

12 бебета проплакаха на Бабинден в ръцете на старозагорските акушери

12 бебета проплакаха на Бабинден в ръцете на старозагорските акушери
Divident.€U Divident.€U

Точно една дузина бебета дойдоха днес - Бабинден, на бял свят с помощта на акушер-гинеколозите от трите старозагорски болници - УМБАЛ "Проф.д-р Ст. Киркович", МБАЛ "Тракия" и МБАЛ "НиаМед".

И в трите лечебни заведения празникът беше отбелязан с особена тържественост, въпреки усложнената коронавирусна обстановка.

От полунощ до обяд в АГ клиниката на УМБАЛ "Проф.д-р Ст. Киркович" са се родили 5 бебета. От началото на годината те са 77. В акушеро-гинекологичното отделение на Болница "Тракия" днес също са проплакали 5 бебета, съобщи завеждащата отделението д-р Калина Пиперкова. Нейният екип е спазил традицията да извърши ритуала "Измиване на ръцете на акушера". Направи го най-прясната родилка за деня, която стана мама в 1,30 ч. тази нощ. А сапунът леко се плъзна от ръцете на д-р Пиперкова с пожелание така леко да се раждат всички бебета. От началото на годината тук са се родили 20 бебета.

В МБАЛ "НиаМед" също спазиха традицията да отпразнуват Бабинден, макар и в по-камерен състав заради пандемичните ограничения. Днес в родилното на "НиаМед" са се родили две бебета, а от началото на годината са 21 от 20 раждания, защото едното е с близнаци. "Радостното е, че през миналата година имаме родени 528 деца, което е с няколко деца повече, отколкото в предходната година. Това е добра тенденция", коментира управителят на "НиаМед" д-р Николай Христов.

Акушер-гинеколозите продължават да работят денонощно, въпреки рисковата среда, заради коронавирусната пандемия.

„Повечето от родилките са неваксинирани, въпреки че всички световни организации обясниха, че и бременните могат да се ваксинират. В отделението имаме създадена организация за карантиниране, ако някоя от родилките се окаже положителна. Имахме вече няколко случая на раждане от заболели с коронавирус родилки. Ражданията минаха безпроблемно“, разказа д-р Пиперкова.

Днес екипите от акушер-гинеколози и акушерки от трите болници получиха поздравителни адреси от Областния управител Наско Василев, от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, от различни здравни институции и благодарни пациенти.

Коментари към новината

Още новини от Здраве