Новини от област Стара Загора и България

От ТЕЦ "Марица изток 2" готови на протест, ако няма диалог с правителството

Деян Дяков
От ТЕЦ Марица изток 2 готови на протест, ако няма диалог с правителството
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Вчера синдикалистите са изпратили писмо с 9 основни искания до премиера и вицепремиера

Работниците от ТЕЦ „Марица изток 2“ са готови за протест, ако не получат покана за свикване на браншовия съвет, който да разгледа проблемите в комплекса „Марица Изток“. Това съобщи за „Дивидент“ председателят на КНСБ в държавната централа Деян Дяков.

Той припомни, че още на 4 януари двата синдиката в централата – КНСБ и Подкрепа, са изпратили писмо от името на Националната федерация на енергетиците към синдиката с молба за свикване на браншови съвет, в който да бъдат засегнати темите, свързани с бъдещето на комплекса „Марица Изток“, идеята за строителство на Завод за горене на отпадъци на територията на комплекса, както и относно Плана за възстановяване и устойчивост. Тъй като не са получили отговор, синдикалистите са изпратили на 11 януари второ писмо с молба за среща, но отново не са получили отговор.

„Вчера изпратихме последното, по-остро писмо, отново от името на Национална федерация на енергетиците към КНСБ с изредени 9 точки, като отново настояваме за свикване на спешен браншови съвет“, каза лидерът на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“. Този път писмото е било изпратено до вицепремиера и премиера на България с молба за помощ.

При липса на отговор, от синдикатите са готови да предприемат протестни действия. Надяваме се, че няма до се стигне до там и ще бъдем чути, каза Дяков.

Той допълни, че работниците и служителите искат да знаят стъпките, които са заложени в Плана за възстановяване спрямо комплекса „Марица Изток“. Настояват за яснота по дати, години, мощности, да знаят какво е предвидено като бъдеща заетост на хората. От синдиката припомнят, че всичко това им е било обещано в предизборната кампания.

От „Подкрепа“ също са солидарни с тези наши искания, каза Деян Дяков. Членовете на КНСБ в държавната централа са 1750 души, а на Подкрепа около 600.

„Централата успя да се завърне в много добър режим на работа. Всичко върви нормално, без аварии и проблеми. Финансово си стъпихме на краката. ТЕЦ2 работи на максимален капацитет“, казват от ръководството на КНСБ в дружеството.

Коментари към новината

Още новини от Икономика