Новини от област Стара Загора и България

Румен Радев и Илиана Йотова положиха клетва за втория си президентски мандат

554 19/01/2022 12:00 Политика Власт
Румен Радев и Илиана Йотова положиха клетва за втория си президентски мандат
Divident.€U Divident.€U

Депутатите ог ГЕРБ - СДС напуснаха парламентарната зала по време на речта на Радев в знак на протест срещу обидни за управлението им думи

Румен Радев и Илиана Йотова положиха от трибуната на Народното събрание клетва за втори мандат като президент и вицепрезидент на България.
На тържествената церемония присъстваха всички министри от кабинета на Кирил Петков, дипломати, представители на съдебните власти и други официални гости.
След произнасянето на клетвата прозвучаха химните на България и на Европейския съюз.

В словото си Румен Радев посочи, че доверието на българите, което той получава за втори път, е най-важната оценка за начина, по който той е упражнявал президентската власт през първия си мандат. „Първият президентски мандат се случи в драматично време, което се характеризираше със схемаджийство, бедност, безправие, мафиотизация и корупция“, каза Радев и заяви, че „ще върне България в коловоза на правото“.

В речта си държавният глава подчерта, че преди пет години хората са му гласували доверие. Вашето доверие е най- меродавната оценка, обърна се с думи на благодарност той към избиратели. Първият президентски мандат се случи в драматично време, изтъкна той и припомни управлението на ГЕРБ, което се характеризирало със схемаджийство, бедността, безправие, мафиотизация, корупция. Ще върнем България в коловоза на правото, се закани той.

Държавният глава посочи и основните кризисни моменти, пред които е изправена България и с които правителството на Кирил Петков трябва да се справи. Румен Радев посочи, че остава отворен за диалог, като обеща подкрепа за непопулярни решения при решаването на кризисните ситуации в страната, но и да остане критичен към решенията на властта.

„В България е налице антимафиотски консенсус, корупцията трябва да бъде отстранена, за да оцелеем като държава и общество“, каза още президентът. Той предупреди, че е необходима реформа в прокуратурата и се обяви за конституционните промени.

Румен Радев постави като акцент финансовата децентрализация на общините. За да я има България, трябва да ги има българите, заяви още държавният глава и поиска активна демографска политика с акцент върху отговорното родителство, образование и просвета.

„В обществото ни е налице консенсус за европейската идентичност на страната“, посочи още Румен Радев. Според него „гласът на България трябва да отеква силно в европейския дебат“.
Румен Радев обяви, че подкрепя присъединяването на Северна Македония в ЕС и затова трябвало да й помогнем да се справи с идеологемите на тоталитарното минало. Ще продължавам да служа честно и отговорно на отечеството, обеща още държавният глава.

В знак на протест срещу епитетите, с които президентът е охарактеризирал годините на тяхното управление, още по вмреме на речта му, парламентарната зала напуснаха депутатите от коалиция ГЕРБ – СДС.

"Очаквахме президентската реч да бъде визионерска, да бъде надпартийна. Да не говори за модели, да не говори за чегъртане и мафия“, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.
По думите ѝ държавният глава отново търси конфронтация с политическите партии. Тя апелира да се осмислят думите, които се изричат от най-високата трибуна в държавата ни, посочи тя пред репортер на bTV.

„Ако сблъсъкът в обществото продължи между институциите, това не води до положителни резултати за никого", заяви Атанасова.
Официално Румен Радев и Илиана Йотова ще встъпят в длъжност тази събота 22 януари.

Коментари към новината

Още новини от Политика