Новини от област Стара Загора и България

Инцидент

Мъж загина при пожар в Шипка, пожарникарите апелират за внимание

Мъж загина при пожар в Шипка, пожарникарите апелират за внимание
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В Старозагорско отчитат ръст на битовите пожари

Мъж от Шипка е загинал вчера при пожар в дома си, съобщават от ОД на МВР в Стара Загора. Вчера следобед е получен сигнал в ОДЧ на РУ-Казанлък за възникнал пожар в къща в Шипка, след което незабавно са били изпратени екипи на полицията и пожарната.
Огънят е потушен от служители на пожарната. На място е установено, че се е запалила стая на къщата. «Става въпрос най-вероятно за задушаване от дребно запалване», съобщи комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция» Пожарна безопасност и защита на населението» в Стара Загора.

В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по случая по чл.331 от НК. Причините за възникване на пожара са в процес на изясняване.

Данни От ноември миналата година в Старозагорски регион са регистрирани 368 пожара.
От тях 32 /8%/ са в жилищния сектор. Загинали са двама души. За сравнение, за същия период на миналата година пожарите са били 378, като 26 от тях са в битовия сектор, а загинвалите са 4, съобщава комисар Колев.

Основни причини за пожарите, възникнали в домовете на старозагорци са проблеми в електрическите инсталации. 10 от избухналите 32 пожара са свързани с къси съединения или претоварване на инсталациите. 12 от тях са причинени от техническа неизправност на електрочиеските уреди, а 9 са свързани с неправилнати им употреба.

Хората да бъдат изключително внимателни, когато се отопляват с печки с твърдо или течно гориво, призовават противопожарните служби.
Електрическите инсталации и уредите трябва да бъдат предварително прегледани, самите инсталации да бъдат със стандартни предпазители, за да може при пренапрежение предпазителят да изключи, напомня комисар Стоян Колев.

Той подчертава, че хората, които се отопляват с твърдо гориво още през октомври трябва да почистят комините. «Преди няколко дни имаше предупреждение за силни ветрове. Те правят по-голяма тяга на комините, печките се разгарят по-силно вследствие на което има много произшествия. Регистрирани са при силния вятър преди дни 10 в рамките на няколко часа на запалени комини», съобщава Колев.

 

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред