Новини от област Стара Загора и България

Община Чирпан търси средства за ремонт на къщата на Никола Манев

3574 18/01/2022 16:00 Култура Изложби
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С писмо до Министерство на културата ръководството на община Чирпан търси съдействие за извършване на спешни ремонтни работи в къщата на художника Никола Манев в Чирпан, която работи като галерия, но в момента е затворена заради лошото си състояние.

През лятото на 2021 г. къщата беше дарена на общината от сина и дъщерята на художника - Александър и Сара Маневи.

Комисия от „Паметници на културата“ вече е извършила оглед на къщата и е направила предписания. Те включват ремонт на покрива, на стените, изолиране на влагата от северната страна на къщата, подпорни колони и други, все неотложи строителни работи.

На базата на тези предписания, общината търси финансова помощ от Министерство на културата, съобщи председателят на фондация „Яворов“ и главен експерт на Дирекция „Култура“ в община Чирпан Тодор Иванов.

Плановете на общинското ръководство са впечатляващата възрожденска къща да се превърне в притегателно място за провеждане на културни събития.

Никола Манев купува къщата през 2000 г. Тя е била музей, а след това е реституирана. Тодор Иванов си спомня думите на Манев тогава: „ Изкушен съм от възможността да бъда съсед на Яворов.“, казва той.

За да плати цената и от 54 000 лева по онова време, Манев продава свои картини. Част от тях са закупени от представители на местния бизнес в Чирпан, разказва Тодор Иванов. Идеята е след като къщата стане собственост на Никола Манев, той да я ремонтира, да я превърне в галерия и тя завинаги да остане собственост на родния му Чирпан.

На 5 септември 2013 г. Община Чирпан открива тук лятна сцена –амфитеатър. Оттогава в двора на галерия "Никола Манев" се събират стотици почитатели на изкуството от региона и страната. Кметството планира в близко време да разшири сцената.

Идеята е съседната къща-музей "Пейо Яворов" и галерия "Никола Манев" да бъдат обединени в един комплекс, посочи Златина Колева, директор на къща музей „П.К. Яворов“.

Коментари към новината

Още новини от Култура