Новини от област Стара Загора и България

Бизнес

Кризата с тока и цените удари и производителите на мебели

1958 17/01/2022 12:17 Икономика Бизнес
Росен Иванов
Кризата с тока и цените удари и производителите на мебели
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За печалба в сектора в момента трудно може да се говори, казват от мебелна фирма "Иввекс"

До миналата година производителите на мебели в България усещаха по-скоро положителното влияние на ковид пандемията върху бизнеса си. Тогава търсенето на мебели се увеличи, може би защото хората се лишиха от други удоволствия, като пътувания и заведения.

Стагнацията в сектора настъпи с поскъпването на материалите за мебели и увеличението на цената на тока, казва Росен Иванов, собственик на една от утвърдените фирми за производство на мебели у нас – старозагорската „ Мебели Иввекс“, специализирана в производството на мека мебел и матраци.

В поскъпването на много от материалите производителите не откриват никаква логика. За Росен Иванов е необяснимо, например, защо дървеният материал за последната година е поскъпнал със 100%. Не изключва двойният скок да е плод и на спекула. Със 70% пък са поскъпнали дунапрените и другите консумативи за меката мебел. Най-нисък е ръстът на материалите, които се внасят от Китай – 40 - 50%, но и той е чувствителен.

Към поскъпването на материалите трябва да се добави ръстът в цените на тока. Ако преди увеличението фирмата-производител е плащала около 80 лв/MWh, сега плаща 640 лв/ MWh. „Преди увеличението месечната ни сметка за ток беше около 2000-3000 лева“. Сега, последната сметка на „Иввекс“ за ток от декември е 8000 лева, въпреки че не сме работили през последните 7-8 дни на годината, заради коледно-новогодишните празници“, посочва собственикът на мебелната компания.

„В същото време е ясно, че няма как да увеличим цените на мебелите адекватно на ръста на цените на тока и материалите. Хората нямат ресурс да купуват“, казва Росен Иванов.

До миналата година „Иввекс“ отбелязва ежегоден ръст в оборота и печалбата си с около 5-10%. Поскъпването на световните пазари след това налага фирмата на два пъти за повиши с по 10% цената на произведените от нея мебели и пак не успява да покрие нарасналите разходи.

„В момента работим, за да сме в бизнеса. За печалба изобщо не може да става дума“, категорични са производителите. Те не изключват фалити при по-малките фирми-производители, които не разполагат с ресурс, за да преминат през кризата.

Производството Старозагорската фирма „Мебели Иввекс“ произвежда 50 модела мека мебел и 25 модела матраци . Разполага с производствен капацитет от създаването на между 3000 и 4000 седящи места месечно при меката мебел.

През 2017 г. фирмата инвестира около 500 000 лева в изграждане на нов цех и оборудване на производство за спални матраци, който дава възможност „Иввекс“ да предложи на пазара около 25 вида матраци.

Старозагорската фирма отдавна изнася мебели на външните пазари – основно за Швеция и в малки количества за Гърция и Италия. Съотношението външен–вътрешен пазар е 50:50. Ситуацията на пазара в чужбина в момента не е по-различна от тази в България, казва Росен Иванов.

„Като цяло българските мебелни фирми изпреварват китайските, с които обикновено се конкурират на европейските пазари. От една страна предлагаме много добро съотношение между цена и качество, от друга - гарантираме бърза доставка“.

История и инвестиции Тази година старозагорската мебелна фирма отбелязва 30 години от основането си. „Мебели Иввекс“ е семейна фирма, създадена от Росен Иванов през 1992 г.

„Започнах с инвестиция от 15 000 лева, наех един гараж, като тогава се занимавах само с търговия“, казва собственикът. В началото се стремихме да опознаем пазара, опитът който имахме, беше нулев, а времената бяха много по-различни . По онова време хората имаха пари, но нямаше стока. Беше проблем да се доставят качествени мебели на пазара.

Започнахме само двамата със съпругата ми, а днес във фирмата ми вече работят 80 души“, допълва той. Компанията остава семейна, като в управлението ѝ по-късно се включват децата им Иван и Велизара.

Ключовите моменти от развитието на „Иввекс“ са свързани с решението на собствениците да започнат производство през 1997 г. Откриват цех и започват работа с едва с 15 работници. През 2003 г. инвестират 2,5 млн. лв. в новата си производствена база, а през 2006 г. стартират проекта си за изграждане и на търговска база.

Модерният шоурум с площ 5 хил кв.м е открит през 2011 г. Той дава добри възможности да се покаже произвежданата продукция, както на търговците с които работи фирмата в страната, така и на клиентите от Стара Загора и региона. Днес „Иввекс“ доставя свои мебели на около 100 търговски обекта в цялата страна.

Бъдещите инвестиционни планове на собствениците включват изграждане на собствени търговски обекти в цялата страна. На този етап обаче инвестицията ще бъде отложена във времето заради трудната ситуация в сектора, казва Росен Иванов.

Коментари към новината

Още новини от Икономика