Новини от област Стара Загора и България

Именици

Отбелязваме Антоновден, имен ден празнуват над 4 000 старозагорци

Отбелязваме Антоновден, имен ден празнуват над 4 000 старозагорци
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

На днешния ден църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. В житието му е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка. Имениците в Стара Загора са 4 064, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“. Най-много са носещите името Антон – 614, а Андон са 87. С дамския варианти Антоанета, Антония и Антонина са съответно- 530,403 и 44 старозагорки. За имен ден на 17 януари ще приемат поздрави още Донка (1103) и Тонка (395),както и Дончо (232), Донко (4), Тончо (187) и Тоньо (48).

Традиции и обичаи на Антоновден В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".
Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Спред една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова имените им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Утре е Атанасовден Над 6000 са имениците, които ще почерпят днес и утре в Стара Загора, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“.
Утре, 18 януари, когато църквата почита паметта на Атанасий Велики за имен ден гости посрещат 1066 господа с име Атанас, 341 с име Таньо, както и 56 с име Наско. 208 са дамите с име Атанаска, а 45- Наска и 196- Тинка. Името си празнуват още Нася (8), Начо (34), Таню (4). Общо на Атанасовден за имения си ден ще почерпят 1958 души.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество