Новини от област Стара Загора и България

Граждани питаха депутати за завода за отпадъци, ПФК „Берое“ и бъдещето на региона

919 16/01/2022 15:31 Политика Власт
Граждани питаха депутати за завода за отпадъци, ПФК  Берое  и бъдещето на региона
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

 Над 20 старозагорци посетиха изнесената приемна на председателя на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Настимир Ананиев, който беше в Стара Загора заедно със заместника си Йордан Терзийски и колегите си депутати от „Продължаваме Промяната“ в Стара Загора - председателят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски, зам.-председателят на Комисията по външна политика Атанас Михнев, членът на Комисията по труда, социалната и демографската политика Радослав Василев.

Приемната продължи няколко часа и завърши на открито на площада в центъра на Стара Загора. Народните представители посрещаха гражданите в три групи.

Най-често задаваните въпроси бяха свързани с обявеното намерение на управляващите за изграждане на Завод за утилизиране на отпадъци на територията на комплекса „Марица изток“, с промените в Плана за възстановяване, както и с инфраструктурни проекти в Старозагорски регион. Една от основните теми беше и как ще оцелее ПФК „Берое“.

„На този етап няма окончателно решение относно предложението за Завод за утилизиране на отпадъци. За да обсъдим идеята с хората от региона, на първо място трябва да имаме яснота точно каква ще бъде използваната технология за изгаряне на отпадъци, а това все още се обмисля“, каза пред гражданите председателят на комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски. До две седмици се очаква да има детайлна яснота по темата.

Според Рибарски заводът би могъл да бъде изграден като част от Плана за възстановяване или извън него. За подобен завод за изгаряне на отпадъците в София имаше осигурено финансиране по ОП „Околна среда“ и по линия на Европейската централна банка, припомни той.

През следващата седмица се очаква МС да излезе с решение за компенсиране на бизнеса относно цената на тока през януари, съобщи председателят на комисията по енергетика Радослав Рибарски. За декември бизнесът ще получи компенсации от 128 лева на мегаватчас.

„Някои от дошлите на приемната представиха конкретни идеи за развитието на селските райони, за Интегрирания план за развитие на Стара Загора и за комплекса „Марица изток“. Видяхме стройни граждански идеи и интерес към успешното развитие на регион Стара Загора през следващите 10 години“, коментира Атанас Михнев. Той допълни, че депутатите от „ПП“ ще проведат среща с гражданите и през утрешния ден, понеделник, от 13 часа, отново в приемната им на бул. Цар Симен Велики“ 117, (бившия Електродом).

Един от най-често задаваните въпроси на депутатите от ПП в Старозагорски регион беше свързан с бъдещето на футболния клуб „Берое“.

„Ще направим всичко, което зависи от нас като старозагорци и беройци, за да бъде спасен отбора. Ангажиран съм с това в личен план“, подчерта Михнев пред дошлите на срещата. „Една от възможностите е отборът да бъде продаден за 1 лев. Аз не съм в оперативните неща на „Берое“. Сигурен съм, че повечето момчета ще останат в отбора и ще се борят в „А“ група за бъдещето му, допълни депутатът.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика