Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров: С конфронтация нищо няма да се постигне, всички сме в една лодка

Живко Тодоров: С конфронтация нищо няма да се постигне, всички сме в една лодка
Divident.€U Divident.€U

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров препотвърди в интервю за „24 часа“, че няма притеснения от проверката на КПКОНПИ в община Стара Загора дори и след като инспекторите на комисията изпратиха резултатите от одита си в прокуратурата.

Според Тодоров, това, което КПКОНПИ разпространи тогава в съобщение до медиите, ще се опровергае във времето. Няма как да е бил оказван натиск върху комисията за търговете, след като в нея участваха над 20 общински съветници от различни политически партии, посочва той. Още повече, че процедурите са преминали и през КЗК и ВАС, заради обжалванията и тези две институции са дали своето потвърждение, че всичко е било законосъобразно.

Кметът говори и за внезапното спиране на финансирането на футболния отбор на града „Берое“ от държавната „ТЕЦ Марица Изток 2“ между Коледа и Нова година. Това можеше да стане с предварителен разговор с нас, в който да ни бяха дали разумен срок – примерно месец, за да може да имаме време за смяна собствеността, казва Живко Тодоров.

Кметът на Стара Загора посочва в интервюто на „24 часа“, че е бил учуден и от решението да се спре проекта за изграждане на тунела под Шипка и че той ще бъде препроектиран. Според него така ще се изгубят години в процедури, което ще оскъпи проекта. Подобен за Живко Тодоров е и казуса с превръщането на бившето летище на Стара Загора в голяма индустриална зона, която да поеме част от удара върху района от „зелените“ процеси в комплекса Марица Изток.

Вместо строителство на индустриална зона започва да се говори за инвестиция в завод за изгаряне на отпадъци на територията на Марица Изток – идея, която е нормално първо да бъде обсъдена с ръководствата на общините в Стара Загора, Гълъбово и Раднево, смята старозагорският кмет.

Въпреки всички тези събития Живко Тодоров продължава диалога с новото правителство и е внесъл отново предложението си до здравния министър държавата да прехвърли собствеността си върху сградата на бившия АГ комплекс на община Стара Загора. Той се надява да постигне диалог и със военното министерство за терените в северната част на града, с част от които може да бъдат обезщетени собствениците на парцели в парк „Бедечка“.

Кметът на Стара Загора признава, че засега общината се е отказала от строителството на голяма спортна зала тип „Арена“, заради поскъпването на строителството и голямата инфлация, а парите, които са били осигурени до този момент, е помолил да бъдат пренасочени за довършване на инфраструктурни обекти в Стара Загора.

Въпреки тези и други проблеми, той се надява диалогът с новите управляващи държавата да влезе в градивен тон до края на мандата му като кмет на Стара Загора, който е категоричен, че ще бъде последен за него.

Коментари към новината

Още новини от Общество