Новини от област Стара Загора и България

Социалният министър Георги Гьоков обясни как ще бъдат компенсирани пенсионерите

823 13/01/2022 10:22 Политика Власт
Социалният министър Георги Гьоков обясни как ще бъдат компенсирани пенсионерите
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

COVID добавките и пенсиите трябва да бъдат изплащани на отделни ведомости, за да няма объркване сред възрастните хора кое е пенсията им и кое е добавката. Това написа в личния си профил във фейсбук министърът на социалната политика Георги Гьоков, който тази сутрин отговори на въпроси за по-ниския доход сред част от пенсионерите през януари от трибуната на Народното събрание.

"Важно е да се обясни на пенсионерите, че COVID добавките са подкрепящи заради кризата, а не са част от пенсията. Отделно трябва да бъде разписана и еднократната добавка от 75 лева при поставяне на две дози ваксина", поясни той.

Правителството ще спази обещанието си нито един пенсионер да не получи по-малко пари спрямо миналата година. През февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите плюс COVID добавката от 60 лева спрямо декември миналата година, ще получат добавки - за януари и февруари, така че да няма ощетени, пише министър Гьоков.

"Продължавам да твърдя, че нито една пенсия не е намалена, напротив - увеличени са средно с 12,5 процента. Грешката идва от смесването на подпомагането за здравната криза и пенсиите на хората. С февруарските пенсии ще се изплатят компенсации на пенсионерите, които са получили по-ниски пенсии.

Разбира се, възможно е добавката да се изплаща през Агенцията за социално подпомагане, но хората трябва да знаят, че агенцията работи по специален режим и едно от условията е, че всички трябва да подадат документи за това подпомагане, което означава, че над два милиона пенсионери трябва да се наредят на опашка, коментира министърът на труда и социалната политика.

"НОИ има традиция в изплащането на добавки към пенсиите, не е проблемът в добавката и не бих казвал, че единственото решение е махането й от пенсионната система и изплащането й през социалната система. Към това ще преминем след спирането на добавката след юни, възрастните хора с доходи под прага на бедност ще бъдат подпомагани от АСП" посочва още в поста си Гьоков.

Трябва да се търси решение по въпроса с регистрираните в бюрата по труда, 40 000 безработни лица с много ниска квалификация. Също така от МТСП имаме намерение в новия програмен период да продължим проекта "Родители в заетост", който приключи през юни миналата година, посочва Георги Гьоков.

Коментари към новината

Още новини от Политика