Новини от област Стара Загора и България

Резултати

НАП Стара Загора отчита ръст на приходите от 60 млн. лева

664 13/01/2022 10:57 Икономика Бизнес
НАП Стара Загора отчита ръст на приходите от 60 млн. лева
Divident.€U Divident.€U

Близо 523 млн. лева са приходите, постъпили в офис (дирекция за обслужване) на Националната агенция за приходите в Стара Загора, от началото на 2021 г. до края на месец ноември. Това са с почти 60 млн. лева повече спрямо същия период на 2020 г., показват данните на приходната агенция.
Данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 256,6 млн. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 91 млн. лева.

Над 63 млн. лева е корпоративният данък и 92 млн. лева са приходите от данъка върху добавената стойност.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 265 млн. лева, в това число над 160 млн. лева са за държавно обществено осигуряване, 70 млн. лева – за здравноосигурителни вноски и 35 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 60 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16%, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10% спрямо същия период на миналата година, допълват от Националната агенция за приходите.

„Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията ни. Увеличението на доброволното деклариране и плащане от бизнеса и гражданите се дължи на партньорския подход от страна на Националната агенция за приходите, фокусът ни големите данъчни рискове и единното прилагане на закона“, каза по повод рекордните приходи изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Коментари към новината

Още новини от Икономика