Новини от област Стара Загора и България

Протестът на "Възраждане" обсади парламента с опит да се проникне в него

1649 12/01/2022 14:00 Политика Опозиция
Протестът на Възраждане обсади парламента с опит да се проникне в него
Divident.€U Divident.€U

Те настояват да разговарят с депутатите за премахването на зеления сертификат

Партия "Възраждане" провежда в този момент национелн протест срещу зеления сертификат и противоепидемичните ограничения. Пред Народното събрание протестират няколко хиляди души, възпирани от пет редици полицейски кордон. В готовност е изведено и водно оръдие.

Протестиращите настояват да влязат в парламента, за да изложат исканията си. Множеството излиза с викове "Оставка" и настояване властта да бъде отстъпена на българския суверен.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов говори от видеостена, тъй като е поставен под карантина заради контакт с далия положителна проба председател на парламента Никола Минчев.

"Можеш да убиеш революционера, но не и революцията. Поискайте сметка за безчинствата, на които е подложен целият български народ. Попитайте управляващите на кого служат? На нас или на чужди посолства", каза той.

На протеста и всеизвестният противник на противоепидемичните мерки д-р Атанас Мангъров, който подкрепи протеста. От трибуната говори и жена с черна каска, която заяви, че няма да си каже името от страх от репресии, но каза, че е учила 6 години биология и според нея ваксините са експериментални коктейли, с които на хората се инжектира чип, чрез който те биват управлявани от 5G системите.

От микрофоните прозвучаха призиви да се пробие полицейския кордон и да се нахлуе в парламента. Множеството започна да изблъсква полицаите и успя да пробие кордона, стигайки до централния вход. Има ранен полицай. Преди това сред протестиращите беше арестуван мъж с газов пистолет.

Междувременно стана ясно, че част от депутатите на "Възраждане" са се опитали да отворят вратата на Народното събрание отвътре, за да нахлуят протестиращите, но са били спрени от НСО. Охранителите са опитали да препречат вратата с тежко бюро, но трима депутати са им попречили - Ангел Георгиев, Искра Михайлова и Цвета Галунова, съобщава "Флагман".

Протестиращите се отказаха да влязат в парламента. Те обсъждат излъчването на 15 свои представители, които да влязат в парламента и да обсъдят условията, при които да отпадне зеления сертификат.

Не е изключено ново покачване на напрежението с атакуване на парламента.

Коментари към новината

Още новини от Политика