Новини от област Стара Загора и България

Заради поскъпването на енергоносителите и пандемията

Оръжейният завод "Арсенал" пуска работниците си в отпуск

2749 11/01/2022 18:17 Икономика Бизнес
Оръжейният завод Арсенал пуска работниците си в отпуск
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Високите цени на тока, газа, както и епидемичната обстановка, са сред основните причини за решението на ръководството

Най-големият работодател в Старозагорски регион и в страната – оръжейният завод "Арсенал", пуска в отпуск целия състав на дружеството за времето от 17–ти януари до 11-ти февруари, тази година.
Това става ясно от Заповед на ръководството на дружеството от днес, която е съгласувана с лидерите на двата синдиката в предприятието – КНСБ и КТ "Подкрепа".

Пускаме работниците в отпуск, защото имаме трудности, каза за "Дивидент" изпълнителният директор на "Арсенал" Христо Ибушев. Той посочи, че основната причина за това решение на ръководството е продиктувана от супер високите цени на тока, на газа, както и на материалите, чиято цена също скача в пъти. „Не на последно място причина е и надигащата се вълна на Омикрон. Имаме доста заразени хора в дружеството. Затова решихме, че трябва да занулим контактите“, допълни Ибушев.

Работниците в „Арсенал“ ще трябва да ползват платения си отпуск, а който не разполага с такъв – трябва да ползва неплатен.

В заповедта се уточнява, че отпуските ще се зачитат за трудов стаж, осигуровките ще бъдат за сметка на работодателя. През този период от време работниците и служителите ще получат и ваучерите си за храна.
При неотложна работа в завода, ще се прави списък на работниците, които да се допускат до територията на завода.

Оръжейният завод „Арсенал” доскоро поддържаше състав от над 6500 – 7000 работници. За да си осигури необходимите инженерни кадри, „Арсенал” започна обучение на млади специалисти от Пловдивския университет, като спонсорира тяхното образование.

Отбранителната индустрия изключително се влияе от международното положение и политическата стабилност в света като цяло, а тези фактори влияят върху бюджетите за военна отбрана на отделните държави. Казанлъшкият оръжеен завод „Арсенал“ беше започнал още преди години да връща позициите си и в САЩ, където е основен доставчик за гражданския пазар и правителството.

Коментари към новината

Още новини от Икономика