Новини от област Стара Загора и България

Световна премиера на филм за Гео Милев правят в Стара Загора

754 11/01/2022 13:32 Култура Сцени
Световна премиера на филм за Гео Милев правят в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Документалният филм „Гео Милев в лабиринта на времето“ ще бъде представен в Стара Загора на 15 януари (събота) от 17.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатори са Община Стара Загора, Къща музей „Гео Милев“ и Тривиум Филмс.

Датата 15 януари не е избрана случайно - това е рождената дата на Гео Милев“, посочи на пресконференция в Стара Загора авторът на сценария, режисьор и продуцент на лентата Костадин Бонев, който беше представен от Милена Желева, зам.-кмет по култура, туризъм и младежки дейности.

„Старозагорци ще имат справедливата привилегия първи да видят този филм. Това е абсолютна световна премиера, лентата не е показвана досега, премиерата в София ще бъде през март“, съобщи на пресконференция днес Костадин Бонев, сценарист, режисьор и продуцент на филма, който благодари на Община Стара Загора за подкрепата.

Костадин Бонев посочи, че главната причина за създаването на филма е романът на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“. "Този роман даде нова гледна точка към събитията от 1925 година. Има една утвърдена представа, че когато киното се занимава с история, значи е историческо. Мисля, че киното е безсмислено, ако не се занимава с днешния ден. Зрителите искат да видят в залата тяхна мисъл или съмнение, което се отнася към днешния ден. По някакъв начин разделението в България след Ньойския договор много прилича на разделението през последните години в българското общество. Затова решихме, че може да направим филм, с който да потърсим причините и отговора - какво трябва да прави и как трябва да се усеща един човек днес?

"Гео Милев в лабиринта на времето“ е плод на четиригодишни проучвания в Къща музей "Гео Милев", в народните библиотеки в София и Пловдив, в Държавен архив и в Комисията по досиетата.
"Опитал съм се да събера за коментар имена, които имат свое лице в българската култура и са далеч от ласките на управляващите - писателят Христо Карастоянов, Иван Добчев, Маргарита Младенова от театър СФУМАТО и професорът по западна литература Владимир Съборин", обясни Костадин Бонев.

Консултант на лентата е старозагорският литературен критик Георги Янев, изключителен познавач на творчеството на Гео Милев, използвано е изследването му „Баща и син“. 

"Във филма има няколко фрагмента от романа „Една и съща нощ“ – затова съм включил и трима актьори - Ованес Торосян, Милена Ерменкова и Станислав Кертиков. Ованес произнася репликите на Гео, а Милена - на Мила. Беше добър ход да взема актьори, които са семейство – тяхната връзка личи във всичко, докато играят. Другият изненадващ ход, според много мои колеги, е гласът зад кадър, който обикновено е мъжки. Аз го поверих на жена - Койна Русева. Спомняте си, че във филма ми за Вапцаров гласът зад кадър е на Цветана Манева. Тезата ми е че, в подобни разказани истории е от особено значение женската емоционалност, която дава друг рисунък на целия филм", обясни режисьорските си решения Костадин Бонев.

На премиерата на "Гео Милев в лабиринта на времето" ще присъстват сценаристът Константин Петров, операторът Алекс Самунджи, Владимир Сабоурин, Койна Русева, Христо Карастоянов и Георги Янев.

Входът за събитието е свободен. Присъстващите трябва да притежават валиден зелен сертификат.

Коментари към новината

Още новини от Култура