Новини от област Стара Загора и България

В края на учебния срок

Увеличават се съгласните да се тестват, за да учат присъствено в Старозагорски регион

Увеличават се съгласните да се тестват, за да учат присъствено в Старозагорски регион
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Увеличава се броят на учениците, които се тестват за коронавирус в Старозагорски регион и искат да учат присъствено , съобщават от РУО – Стара Загора. Може би това се дължи и на факта, че наближава краят на учебния срок, отбелязва директорът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова.

До преди 2 седмици учениците се тестваха 2 пъти седмично. Сега тестването е веднъж седмично - в понеделник.
Само в две общини в региона – Гурково и Николаево учениците учат присъствено, без да се тестват. В тези общини заболеваемостта от коронавирус все още е под 250 на 100 000 души.
В старозагорските училища на този етап няма рязко повишаване на заболяемостта, показа репортерската проверка на „Дивидент“.

В Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“е бил отчетен 1 положителен тест на ученик през вчерашния ден, както и 1 положителен тест на учител. От 25 паралелки, 1 паралелка е под карантина в учебното заведение.
В ПГСАГ в Стара Загора онлайн учат около 12 % от учениците.
Причините за това решение са различни, съобщава директорът на училището инж. Георги Славов. Според него системата на тестване е удачна и дава реална възможност за нормален учебен процес. Той допълва, че по-удачно било отново да се върне тестването два пъти седмично.Това дава по-голяма сигурност и безопасност пред прага на новата вълна на коронавирус.

В Начално училище „Димитър Благоев“ в Стара Загора няма отчетени положителни тестове на ученици и учители през вчерашния ден. В училището има само 17 от общо 228 деца, които учат онлайн.
Директорът на учебното заведение Жана Минчева също казва, че по-добрият вариант за всички е да се върне тестването 2 пъти седмично.

Коментари към новината

Още новини от Образование