Новини от област Стара Загора и България

Придобивка

В Чирпан откриха модерна спортна зала в Професионалната гимназия по селско стопанство

В Чирпан откриха модерна спортна зала в Професионалната гимназия по селско стопанство
Divident.€U Divident.€U

В спортната зала са инвестирани близо половин милион лева


В Чирпан днес бе открита спортна зала „Арена“ в Професионалната гимназия по селско стопанство. Модерното съоръжение, построено за около 5 месеца, бе финансирано от Министерството на образованието и науката на стойност близо половин милион лева. Залата е построена с термопанели, с отлична изолация, със специална подова настилка, с телескопични сгъваеми трибуни, електроника управлява аспирационната и климатичната система.

“Имахме нужда от такова спортно съоръжение и очакванията ни са както училището, така и спортните деятели в града да изпълнят залата със съдържание, каза кметът Ивайло Крачолов. По думите му по линия на Местната инициативна група по мярка 7.2 на ДФ “Земеделие” предстои изграждането и на спортна зала тип “балон” за 400 хил. лв. в най-голямото село в общината – Зетьово, за нуждите на училище “Отец Паисий” и на всички млади хора там.

Планове Отделно от това общината приключва проектирането за основен ремонт на градския стадион в Чирпан, с обновяване на трибуните, съблекалните и лекоатлетическата писта. Само след седмица там ще бъде открита площадка с изкуствена трева, средствата за която са осигурени чрез местната комисия за борба с противообществените прояви.

Със средства на Министерството на образованието е направена и спортна площадка в училище “П.К. Яворов”, която също беше открита днес, а следващите два месеца нови спортни площадки, основно за минифутбол, ще придобият още две училища в града.
В рамките на този мандат Чирпан ще бъде преобразен по отношение на спортната си инфраструктура. Вече функционира тенис-школата, предстои учредяване на клуб по тенис с над 40 деца, след като през 2021 г. със средства на дарители беше направен първият тенис-корт с шамотена настилка в градския стадион. Ще бъде направен и втори, с тартанова настилка”, увери кметът.

Още пари за образование “Тук съм днес, за да изразя своето възхищение от начина, по който е реализиран този проект. Съхранете устрема си. Борете се за своите мечти! Министерството на образованието и науката продължава тази политика и през 2022 г. ще бъдат заделени още 163 милиона лева за подобряване на материално-техническата база на училищата в цялата страна, с акцент нови спортни площадки, физкултурни салони, реновиране на корпуси на сгради, както и с акцент върху професиналното образование и обучение”, каза в приветствието си зам.-министър Мария Гайдарова.

До юни на това място имаше комбайни, през 1981г. е започнат градеж на складова постройка и е останал недовършен в гимназиалния двор. На 15 юли т.г. е направена първата копка на спортния обект по проект, одобрен от тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев.

“За мен е радост и удовлетворение да видя тази инвестиция в завършен вид. Откакто Крачолов е кмет, той не ми даваше да забравя като министър Чирпан. Едно от предизвикателствата пред Министерството на образованието и пред общините е подобряване на спортната инфраструктура в училищата. Защото според проучванията децата, които учат и спортуват, се справят по-добре от децата, които само учат. В този смисъл – поздравления за Общината и за кмета, че това е един от акцентите в неговата работа. Желая на учениците да ползват със здраве и радост този физкултурен салон” – сподели по време на откриването на залата ексминистърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование