Новини от област Стара Загора и България

Решено

Асен Василев: Няма да изграждаме парогазова централа в "Марица Изток"

Асен Василев: Няма да изграждаме парогазова централа в Марица Изток
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Смятаме изграждането на парогазова централа в комплекса „Марица Изток“ за нецелесъобразно. Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн с вносен източник. Това каза от трибуната на Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той подчерта, че това решение на България е било прието от страна на Европейската комисия.

Така вече е ясно, че парогазова централа на територията на комплекса няма да има.
Няма ангажимент за затваряне на конкретни мощности, заяви вицепремиерът в отговор на въпрос на депутата Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) дали са поети ангажименти за затваряне на въглищни мощности до 1.400 GW до 2026-та година в Маришкия басейн.

"Има конкретен ангажимент, поет за намаляване на емисиите въглероден диоксид в България от въглищната енергетика като цяло в страната, което ни дава възможност да предприемем различни комбинации от решения, а не да затваряме конкретни мощности или конкретни мини", уточни Василев по времето на парламентарния блиц контрол днес.

Той поясни още, че се работи по вариант за комбинация от утилизация на отпадъци. Вместо завода за боклук да е в центъра на София утилизация на отпадъци по най-висока технология може да се случва в Маришкия басейн. Освен това се работи върху много широко мащабно развитие на батериите на ниво система. Говорим за над 12 000 мегаватчаса. И много по-сериозно развитие на геотермалната енергия, каза вицепремиерът.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика