Новини от област Стара Загора и България

Бъдещ архитект извади кръста на Богоявление в Стара Загора

2432 06/01/2022 13:00 Духовност Вяра
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

28 кандидати да спасят богоявленския кръст от водите на малкото езеро в старозагорския парк "Йордан Капсамунов" се явиха на днешния ритуал по освещаване на бойните знамена на армията.

Службата води лично Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, който отслужи Велик Богоявленски водосвет и поръси с благослов знамената на Втора тунджанска механизирана бригада.

Дядо Киприан хвърли богоявленския кръст навътре в езерото, а в стремежа си да го открият първи младежите изгубиха ориентация и след първоначалното бурно плуване близо минута се оглеждаха, за да зърнат кръста.

Най-съобразителен и с голям късмет се оказа 18-годишният Дилян Запрянов, който щастлив извади кръста над главата си и получи поздравленията на останалите претенденти.

Дилян е ученик в Професионалната гимнация по строителство, архитектура и геодезия. Той учи в паралелка "Архитектура с английски език". Скача за кръста за втори път. От няколко месеца тренира бокс и активно се занимава с фитнес. Спасителят на кръста си пожела здраве и успехи за себе си и всички българи.

Всички скочили за кръста се хванаха в кръг във водата на езерото и запяха "Мила Родино, ти си земен рай...". Патриотичната проява на младежите беше аплодирана от няколкостотин старозагорци, дошли на събитието, за да си напълнят от осветената богоявленска вода, за която се вярва, че притежава особено голяма сила и носи здраве и добра енергия през цялата година.

Утре, на 7 януари, когато църквата почита Св. Йоан Кръстител, митрополит Киприан ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“ в гр. Казанлък.

Коментари към новината

Още новини от Духовност