Новини от област Стара Загора и България

9 нови областни управители назначи правителството на Кирил Петков

1191 05/01/2022 13:46 Политика Власт
9 нови областни управители назначи правителството на Кирил Петков
Divident.€U Divident.€U

На свое заседание днес Министерският съвет реши да смени областните управители в 9 от 28-те области в страната. Така с нови губернатори вече са областите Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково.

Назначенията са от коалиционните квоти на "БСП за България" и "Демократична България". В началото на следващата седмица ще бъдат гласувани и предложенията за нови областни управители от квотите на "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ". Тогава вероятно ще стане ясно кой е новият областен управител на област Стара Загора.

Новият областен управител на област Бургас е Стойко Танков от квотата на БСП. Танков е бил два пъти народен представител - в 39-ото и 40-ото Народно събрание, член е на НС на БСП.

Новият областен управител на Хасково се казва Катя Панева и е от квотата на коалиция "Демократична България".

От ДБ е и новият губернатор на област Пловдив - това е Йордан Иванов, който досега беше общински съветник в града под тепетата.

Новоназначените областни управители няма да имат различни функции от досегашните. Смяната им е логична, тъй като те по закон са част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват политиките, мерките и решенията, които взима едно правителство за развитието на дадения район, обясни на брифинг началникът на политическия кабинет Лена Бориславова.

На същото заседание е взето решение и за освобождаване на генералния ни консул във Валенсия Пламен Георгиев, който преди това беше председател на КПКОНПИ.

"Категоричен знак, че правителството не подкрепя политическите назначения, е днешното решение на Министерския съвет за освобождаване на генералния консул на България в гр. Валенсия, Испания, Пламен Георгиев. Оттук нататък политическите назначения, и хора, чиято дейност не е свързана с мястото, на което отиват, особено в Министерство на външните работи, ще приключват“, заяви в началото на днешното заседание министър-председателят Кирил Петков.

Премиерът изтъкна, че стратегическа задача на правителството е за България да работят най-добрите професионалисти с опит и капацитет.

Коментари към новината

Още новини от Политика