Новини от област Стара Загора и България

На Богоявление почитаме Ботев и спасяваме кръста в езерото на Капсамунов

401 04/01/2022 14:23 Духовност Вяра
На Богоявление почитаме Ботев и спасяваме кръста в езерото на Капсамунов
Divident.€U Divident.€U

На 6 януари, Богоявление, от 9.15 часа Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Утренята и св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай“.

Празнуваме едновременно Йордановден и денят, в който се е родил най-пламенният български поет-революционер - Христо Ботев.

В 11.00 часа на паметника на Христо Ботев, в парк „М.М.Кусев“ ще бъдат положени венци и цветя по случай 174 години от рождението му. Ще участват Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада.

От 11.20 ч. ще премине пешеходен строй от военнослужещи с бойните знамена до парк „Йордан Капсамунов“, където от 12.00 ч. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще извърши водосвет на бойните знамена на всички формирования от Старозагорския гарнизон. Тогава ще бъде извършено и ритуално хвърляне на светия кръст във водите на езерото. По традиция млади старозагорци ще скочат в езерото, за да извадят кръста. Поверието казва, че който спаси кръста на Йордановден, ще бъде здрав през цялата година и ще има много успехи.

Организаторите от Втора механизирана бригада от състава на Сухопътни войски и Община Стара Загора призовават за спазване на всички противоепидемични мерки.

Коментари към новината

Още новини от Духовност