Новини от област Стара Загора и България

За първи път

Българска добавка от скариди ще обогатява храните за животни

12174 04/01/2022 09:00 Икономика Бизнес
Българска добавка от скариди ще обогатява храните за животни
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Капацитетът на производство на новата хранителна добавка е 1 тон дневно

До средата на годината в България ще се появи нова добавка за животинска храна, която е направена изцяло от преработката на отпадъците от скариди. Тя ще бъде произвеждана в един от двата завода за преработка на скариди в България - „Алмар Сийфуд“ в Айтос.

В предприятието в момента се монтира нова производствена линия, която ще позволи дневното производство на добавката да достига 1 тон. Това съобщи за „Дивидент“ собственикът на предприятието Ивайло Русинов. Инвестицията в съоръжението около 500 000 лева.

До март първата производствена линия трябва да влезе в действие. Технологията отделя главите и черупките на скаридите, които се преработват в прахообразна смес, изключително богата на хитин, астаксантин и протеин. „Това я прави чудесна добавка към фуража на животните“, посочи Русинов. Добавката ще бъде предложена на българските фуражни заводи. Ако те решат, могат да я вкарат в състава на фуражите, като направят отделен рецептурник.

Добавката от скариди е подходяща и за домашни животни, както и за фуражите за индустриално отглеждане на риби.

Заводът в Айтос Предприятието за преработка на скариди „Аламр Сийфуд“ е обработило през 2021 г. 740 тона скариди. Във фабриката се белят, мариноват и опаковат скариди внос от Северно море. Тук има възможност да се преработят до 2500 тона скариди годишно.

Продуктът се изнася и изкупува веднага в Скандинавските страни – Дания, Швеция, Норвегия.

Производството в Айтовския завод бележи 10% ръст в сравнение с предходната 2020 г. Суровината се внася от Канада и Гренландия.

За производството на 740 тона скариди собствениците на „Алмар Сийфуд“ са внесли от Канада и Гренландия 2400 тона суровина.

Човешкият фактор Сега предприятието в Айтос разполага с 2800 кв. м застроена площ. Плановете на собствениците са да изградят още едно предприятие със същата големина в близост до сегашното.

От няколко години собствениците планират да разширят производството на скариди, тъй като търсенето на вкусния морски дар на международните пазари расте. Това, което задържа инвестицията им на този етап е липсата на достатъчно работна.

В „Алмар Сийфуд“ работят между 100 и 250 души в зависимост от сезона. Всяко лято около 150 души от предприятието се насочват към туризма, който е традиционно препитание за повечето хора в региона. Това, от своя страна се отразява на производството на предприятието за скариди през летните месеци.

Коментари към новината

Още новини от Икономика