Новини от област Стара Загора и България

Ръст на потреблението в Югоизточна България

С 9 000 MWh повече електроенергия сме изразходвали по Коледа

С 9 000 MWh повече електроенергия сме изразходвали по Коледа
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Информация от EVN България за потреблението на електроенергия в Югоизточна България по коледните празници Оперативните данни от диспечерския център на EVN България показват, че в периода 24 декември – 28 декември 2021 г. в Югоизточна България е консумирана общо 140 915 MWh (мегаватчаса) електроенергия.

Тези данни са по-високи от стойностите за същия период на 2020 г., когато са консумирани 131 805 MWh. Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 24 декември 2021 г., когато е бил 1 602 MW (мегавата).
Върховият товар за същия период на 2020 г. е регистриран също на 24 декември и е бил 1491 MW (мегавата). Посочените диспечерски данни не могат да се отнесат автоматично към конкретен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална.
ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни.

Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:
- индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
- използва ли се в имота електроенергия за отопление
- външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%
- брой помещения в жилището, които се отопляват - състояние на жилищната сграда/имот
- налице ли са енергийноефективни мерки
- вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност

Коментари към новината

Още новини от Общество