Новини от област Стара Загора и България

Хиляди скандираха срещу внезапното спиране на парите за „Берое“ от ТЕЦ 2 (ВИДЕО)

3529 28/12/2021 19:12 Спорт Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Няколко хиляди фенове на футболния „Берое“ Стара Загора се стекоха на централния площад пред община Стара Загора днес, за да изразят несъгласието си с внезапното решение на енергийния министър Александър Атанасов „ТЕЦ Марица Изток 2“ да се раздели със собствеността си върху акциите на клуба.

На протеста беше поканен за разговор и министърът на енергетиката, но той не се появи на трибуната.

Пред феновете говори изпълнителният директор на ПФК „Берое“ Илко Русев, който призна, че засега ситуацията е неясна, но има и добри новини. Една от тях е, че засега заповедта на министъра е само устна и всички се надяват здравия разум да надделее и да се вземе решение издръжката на клуба от топлоцентралата да продължи поне до края на март.

Другата добра новина е, че в момента има голям интерес към акциите на клуба, заявен от различни чуждестранни инвеститори и организации, но е рано да се каже кой колко е сериозен в намеренията си и доколко ще бъде добре за клуба да премине в чужди ръце, сподели още Илко Русев.

„Снощи бях на партито на Мартин Камбуров и той категорично заяви, че въпреки кризисната ситуация ще остане да играе в „Берое“ до края на сезона. Това е една много сериозна морална подкрепа от негова страна и всички ние сме му благодарни“, каза Русев.

Той говори и за неразплатените задължения, които клубът на „Берое“ има. В момента се дължат 700 000 лева такса дарение към Община Стара Загора и около 400 000 лева за заплати за декември към служителите в клуба, включително към треньорския щаб.

„Решението за спиране на финансирането на „Берое“ още в началото на новата година на практика ще доведе до неговото закриване“, каза Желязко Динев. „В момента има платен половин лагер в Турция, уговорени са контролни срещи с чуждестранни отбори, които ако пропаднат, ще трябва да се плащат неустойки“, посочи той.

Според работещите в клуба идеалният вариант е финансирането от държавната топлоцентрала да продължи до края на първенството – 31 май. Общинското ръководство прави всичко възможно, за да се стигне до благоприятно решаване на проблема.

На протеста присъстваха и зам. кмета по спортните въпроси в Стара Загора Красимира Чахова и началника на отдел „Спортни дейности“ Петко Крумов. Тук бяха и голяма част от общинските съветници на Стара Загора, но не беше забелязан нито един от действащите старозагорски народни представители.

Протестиращите направиха шествие по централната пешеходна зона до сградата на областна администрация, където скандиранията „Няма мое, няма твое, всичко е „Берое“ продължиха още дълго време.

Коментари към новината

Още новини от Спорт