Новини от област Стара Загора и България

Годишнина

Откриват манастирския комплекс в Шипка за 120-годишнината от освещаването на храма

1496 28/12/2021 10:20 Духовност Вяра
Откриват манастирския комплекс в Шипка за 120-годишнината от освещаването на храма
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

През септември 2022 година ще бъде официално отбелязана 120-годишнината от освещаването на Храм-паметник „Рождество Христово“ в Шипка. Тогава от Старозагорската митрополия планират да осветят и обновения манастирски комплекс. Това съобщи Старозагорският митрополит Киприан пред журналисти.
На освещаването на обновената сграда ще бъде поканен Българският патриарх, както и гости от Русия.
В обновяването на полуразрушената сграда на Шипка бяха инвестирани близо 3 млн.лева, отпуснати от Министерски съвет.

Тази сграда в миналото е била предвидена за семинария за обучението на 80 деца. Сега там ще бъде разположено монашеското крило, където ще се настанят монасите от светата обител. Сградата разполага с разгърната площ от 1500 кв.м. , с три етажа, като на всеки етаж има по 7-8 стаи.
В семинарския комплекс са останали само довършителни работи, предполага се че обновяването му ще приключи изцяло през февруари догодина.
Обновената сграда  разполага със зимна и лятна градина, както и с просторна конферентна зала. Идеята е там да се провеждат курсове за свещенослужители, срещи с журналисти и други гости, както и курсове за хористите от Старозагорска епархия.

Напреднали са и ремонтните дейности по камбанарията на Храм- паметника в Шипка. Възстановителните процеси са на 30 –я метър от камбанарията. Те също ще приключат догодина.
През 2002 -2003 г е бил извършен ремонт на камбанарията, но той е бил некачествен, съобщи митрополит Киприан.

През отминаващата 2021 г е извършен основен ремонт на стенописната част в храм Св. Николай в Стара Загора. Възстановена е покривът на храма, сега се работи по инфраструктурата.
В старозагорския храм „Свети Димитър“ също са извършени ремонтни дейности. През 2021 г. храмът навърши 160 години от основаването си. Ремонтни дейности на покрива и фасадата са извършени и в храм „Света Троица“в Стара Загора, както и на храмовете в Свиленград, Харманли и Нова Загора.
През 2022 г ще отбележим 100 години от кончината на Митрополит Методий Кусев. Старозагорската митрополия подготвя конференция в негова памет.

Коментари към новината

Още новини от Духовност