Новини от област Стара Загора и България

Стимули за ваксинация

Кирил Петков: Не искаме да сме COVID гето

Кирил Петков: Не искаме да сме COVID гето
Divident.€U Divident.€U

Като българи трябва да кажем – не искаме да сме COVID гето, искаме да сме както всички европейски страни с високо ниво на ваксинация и това зависи от всеки един от нас. Думите са на премиера Кирил Петков от негов разговор с проф. Радка Аргирова, разпространен от правителствения пресцентър.

Двамата коментират най-разпространените страхове и митове за COVID-19, ефектите от ваксинирането, прогнозите за хода на пандемията.

„Мисля, че Омикрон е вече тук, макар и като единични случаи, потвърждаващите данни за това ще се появят скоро. Той се разпространява по-бързо и вероятно между средата и края на февруари ще е пикът му у нас“, прогнозира проф. Аргирова.
Премиерът Петков обяви, че политика на правителството ще бъде нулевата толерантност към издателите на фалшиви сертификати. Предвиждат се и стимули за повишаване на общия брой на ваксинираните и нивото на ваксинално покритие в страната. Пенсионерите, които си поставят ваксина, ще получат 75 лева. "Започваме програма за 75 лева добавка към пенсиите за всеки, който реши да се ваксинира в следващите месеци и за всеки, който вече се е ваксинирал на база три дози. Програмата започва от началото на януари и ще продължи до края на юни", уточни премиерът.

Коментари към новината

Още новини от Здраве