Новини от област Стара Загора и България

В навечерието на юбилея

Мъглижкият манастир отново става женски

13759 20/12/2021 22:11 Духовност Вяра
Мъглижкият манастир отново става женски
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Предстои да бъдат реновирани сградите на манастира с помощта на проект към Министерство на земеделието

Старозагорският епархийски съвет е взел решение да върне отново статута на Мъглижкия манастир като женски. Това ще стане в навечерието на отбелязването на 100-годишнината от обявяването му като девически манастир.

„След смъртта на майка Рахила, в манастира нямаше монахини. Сега обаче има трета монахиня, която желае да постъпи в манастира“, съобщи на предколеден брифинг старозагорският митрополит Киприан.

Извършен е частичен ремонт в сградата, предстои и пълното му реновиране, благодарение на спечелен проект към земеделското министерство.

Има проблем в олтарната част на храма, който ще бъде отстранен. Предстои да се ремонтира и цялостната покривна конструкция на манастир „Свети Николай Мирликийски“ в Мъглиж.

На по-късен етап отново ще бъдат отворени вратите на манастира за нощувки на християни от страната и чужбина.

Преданието отнася възникването на манастира в годините на Второто българско царство и по-точно във времето на цар Калоян /1197 – 1207 г./, който дал средства за построяването на манастира след разбиването на латините в околностите на Мъглиж.

Мъглижкият манастир е разрушен през втората половина на 14 век при завладяването на Тракия от османските завоеватели, след което неизвестно кога е бил въздигнат от българското население.

По време на турското робство обителта е многократно опустошавана и наново съграждана. Доказателство за съществуването на манастира през този период е откритата мраморна плоча с вдълбан образ на патрона на манастира – Св. Николай Чудотворец и годината 1490.

Историческите сведения сочат, че Васил Левски е отсядал три пъти при обиколките си из България в Мъглижкия манастир. Със средства от дарения бе възстановена килията, приютявала Апостола на свободата. Възстановено е и килийното училище.

Идеята за възстановяването и беше на мъглижкото сдружение „Творец“. Сега всеки посетител на манастира може да разгледа килията на Левски и да се наслади на красивата архитектура на манастирския комплекс и на красивата природа около него.

Коментари към новината

Още новини от Духовност