Новини от област Стара Загора и България

Предпразнични съвети

Не разгласявайте, че напускате за дълго дома си по празниците, съветват от полицията

Не разгласявайте, че напускате за дълго дома си по празниците, съветват от полицията
Divident.€U Divident.€U

От ОДМВР - Стара Загора напомниха  преди Коледните и Новогодишни празници основни правила, които трябва да се спазват за безопасност на дома и имуществото.

Когато заминавате на почивка или за дълго време извън града, имайте предвид, че обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи. Влизайки с взлом крадците търсят основно пари, злато, сребро и скъпа техника като лаптопи например. Малките по обем вещи дават възможност на крадците да се измъкнат и отдалечат незабележимо и да не правят впечатление, дори ако някой ваш комшия ги срещне по етажите.
На първо място (това важи не само за почивките, когато ви няма, а по принцип) е хубаво да обърнете внимание на някои важни моменти от сигурността на вашия дом. Обърнете внимание на здравината и вида на входната си врата. Ако тя е прекалено стара и нестабилна е хубаво да намерите начин да я смените с по-здрава и нова.

Говорете със съседите по време на събрание на блока — за общата сигурност на всички е добре вратата на входа да се заключва, за да не влизат в него случайни лица. Хубаво е и да имате осветление на етажната площадка, особено ако то е с фотоклетка.

Практични съвети, които е хубаво да се спазват, за да се държат крадците далече от дома ви, когато Ви няма:

На първо място не разгласявайте публично из блока или квартала, че заминавате извън дома си за дълъг период от време. Имайте предвид, че за кражбите винаги трябва да има информация, а доносниците на крадците са най-разнообразни. Дори съвсем неволно ваш съсед или приятел може да сподели подобна информация пред човек, пред когото не трябва. Ако все пак се изпуснете, не конкретизирайте колко дълго време няма да ви има. Съобщения от типа ”Заминаваме за 10 дни на морето”, или „Връщаме се другия понеделник” дават доста точна и конкретна информация, която на практика за съседите ви не значи абсолютно нищо, но за крадците може да бъде много.

Имайте доверен човек — роднина, съсед или приятел, който е хубаво да живее наблизо. На него може да разкриете плановете си и го помолете да наглежда апартамента (къщата) ви. Ако му имате абсолютно доверие е добре да му оставите и ключ. Така той ще може за извършва дребни трикове, които могат да заблудят крадците — например вечер да пуска лампата в някоя стая да свети и по-късно вечерта да се върне да я загаси. Или пьк сутрин да вдига (отваря) щорите ви, а вечер да ги смъква (затваря). Имайте предвид, че дори електромерите (ако са поставени на видно място) могат да бъдат ориентир за крадците. Всеки знае колко ток може да изгори един хладилник (предполага се, че това е единственият оставен включен електроуред при продължително отсъствие) и да си направи сметка има ли консумация на ток в апартамента. Затова не е лошо, ако довереният ви човек пуска за известно време лампата или телевизора.

Почистете пощата си от рекламни брошури и вестници. Крадците наистина проверяват дали пред дома ви или в пощата ви се натрупват вестници, списания и писма. Ако това е така - това е добър индикатор за отсъствието на собствениците на дома. Често дори това е първата стъпка от наблюдението на дома ви — крадците набелязват къде пощата не е чистена и започват наблюдение над апартаментите. Затова се погрижете пощата ви да не се натрупва по време на ваканцията ви. Помолете доверения човек, който ще наблюдава дома ви, да чисти и пощата редовно от подобни материали.

Не оставяйте пране на простора. Сред хората съществува тезата, че ако оставим пране на терасата докато ни няма, това ще заблуди крадците, че жилището не е празно. Но това не е съвсем така. Както знаем през лятото са необходими само няколко часа на дрехите за да изсъхнат след пране. В този ред на мисли е съмнително, когато едно пране виси от седмица или повече на простира.

Не се отбелязвайте в социалните мрежи от мястото си на почивка. Хората чакат цяла година своята лятна отпуска и нормално са ентусиазирани по време на нея. И в социалните мрежи започват да валят снимки, отбелязвания (така наречените във Facebook “чеквания”) кой къде и с кого се намира. От гледна точка на сигурността на вашето жилище обаче това далеч не е препоръчително, особено ако сте си оставили профила във Facebook публичен и може всеки един друг потребител да го разгледа. Това дава знак, че вие сте далеч от вашето жилище и вероятно няма да се върнете много скоро. Намалете до минимум тази практика (особено в началото на своята почивка) и ако все пак го правите направете настройките си във Facebook така, че вашата информация да се виждат само от вашите приятели.

При продължително отсъствие от дома си вземете мерки крадците да не намерят нищо ценно в него. Преместете при ваши близки бижута и злато, парите вкарайте в банка или вземете със себе си. Пазете и документите си за собственост и за самоличност, фактури и гаранционните карти на скъпата аудио-визуална и домакинска техника. Чекмеджетата с бельото и чорапите отдавна не са сигурно място за ценните вещи, нито пък нощните шкафчета и раклата.
В никакъв случай не оставяйте отворени прозорци. Модерната съвременна дограма ни позволява да отваряме прозорците си по няколко начина и така той може да остане леко отворен с дни наред. Винаги обаче когато напускате апартамента ги затваряйте. Едната причина са крадците, а другата - че може да има буря. която да ви създаде неприятности от друго естество.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред