Новини от област Стара Загора и България

Община Чирпан

Излезе юбилейното издание "Наше минало", посветено на 100 годишнината на Димитър Данаилов - Моряка

10621 16/12/2021 11:51 Култура Книги
Излезе юбилейното издание Наше минало, посветено на 100 годишнината на Димитър Данаилов - Моряка
Divident.€U Divident.€U

Списанието ще бъде представено по време на Яворовите януарски дни

Специалният юбилеен брой на списанието „Наше минало“ излезе от печат по повод сто годишнината на Димитър Данаилов – Моряка. Изданието се реализира с подкрепата на Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“.
„Той разказваше с толкова любов за Яворов, той бе ангелът-хранител на Яворовия дух. Димитър Данаилов обичаше свободата, родината, родния край и Чирпан, ценеше и дребните на пръв поглед незабележими неща от делника. Той е от хората, които няма как да бъдат забравени, защото, макар и приведен над бастуна си, ръстът на неговия поетичен облик се извисява и днес над Чирпан и България с дълбокочовешките си нравствени послания и търсения. И ако днес поетът можеше да отвори очи, те отново щяха да търсят изконната вяра в доброто, красотата и любовта. Вярата в човека и силата на неговия съзидателен дух изпълват със светлина пространството, през което Моряка премина през своята „незаключена врата“ и завинаги остана в сърцата ни…“, пише кметът Ивайло Крачолов в обръщение към читателите на 33-ия брой на списанието за история, изкуство и култура.

Благодарение на Крачолов изданието възстановява своя печат, както и преди години, същевременно той е бил и един от неговите главни редактори, когато е ръководил Историческия музей в Чирпан. Днес редколегията е в състав Златина Колева - гл. редактор, редакционен съвет: Тодор Иванов, Делиана Начева, Трифон Митев и Михаела Начева, фотографи са Георги Иванов и Георги Василев.
Още на първите страници на изданието са спомените за детството, ученическите, студентските и учителските години, за признателността му към делото на Яворов, за първата му стихосбирка „Милиони гълъби“ и интересни истории, поднесени от сестра му Людмила Данаилова – Присадашка. „Всеки срещал се с него носи в сърцето си и словото за Яворов. За брат ми напълно са валидни думите на големия български актьор Иван Димов: „Ако имах два живота, отново бих ги изживял така“. Той беше свързан с хората и живееше с тях. Обичаше силно родния си град и до края на живота си остана да живее в него и не го замени с друг. И до днес звучат в ушите ни словата му, които ни карат да се замисляме и да дадем отговор пред себе си: как живея, какво съм създал за другите, с какво съм помогнал на хората да станат по-добри и човечни?“, разсъждава Людмила Данаилова. По думите й главната задача, която си е поставил като уредник на музея, бе да помогне Яворов да заеме нужното място на поет и творец в нашата литература, и творчеството му да проникне в други страни и бъде високо оценено и признато.

Димитър Данаилов е забележителен уредник на Къща музей „Пейо Яворов“, почетен председател на Фондацията, един от изявените дейци на музейното дело в България.
“Неразгадана вселена е Димитър Данаилов. За всички, които го знаем и обичаме. И за тези, които сега узнават за него – това е едно от хубавите неща, които човек може да научи на този свят. Като неговите стихове за милиони гълъби, за лунния кладенец или чирпанската кама. В Книгата на посетителите в музея ще срещнем световни имена и общуването на Димитър Данаилов с тези хора е едно от най-големите му богатства. Димитър Данаилов е чирпанец, който не иска да напусне Чирпан. Нито по-големите възможности на столицата, нито увещанията на Георги Джагаров и Павел Матев, нито съблазните, които му предлага тогавашния Съюз на българските писатели не успяват да го склонят. Той остава в малкия град, в Яворовия дом, в чирпанския ресторант и при любимата си скамейка в парка. Той и сега е при нас“, заключава общественикът, поет и издател Трифон Митев, посветил стихове на Моряка.

Автори на статии, спомени, версии, фрагменти, разкази, интервюта и др. в списанието са Йордан Стоев, Теофана Митрова, Ангел Колев, Димитър Михайлов, Георги Янев, Таньо Клисуров, Виолета Христова, Нина Маринова, Недялка Трендафилова, Михо Грозев, Керка Хубенова и Трифон Митев. Корицата е илюстрирана с „Посвещение – на Димитър Данаилов с любов“, картина от Димитър Киров. Печатът е на “Издателско ателие Аб”.
Списанието ще бъде представено на 14 януари 2022 година в програмата на Яворовите януарски дни.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура