Новини от област Стара Загора и България

Поклонението и последно сбогом с доц. Злати Златев ще се състои в зала "Байер"

Поклонението и последно сбогом с доц. Злати Златев ще се състои в зала Байер
Divident.€U Divident.€U

На 15 декември 2021 г, на 79 г. почина един от доайените на изобразителното изкуство в Стара Загора - художникът доц. Злати Златев. На 17 декември от 10 до 12 часа в изложбената зала "Байер" ще бъде поклонението за последнно сбогом с големия художник.

Доц. Злати Златев е роден на 2 септември 1942 г. в новозагорското село Прохорово. Завършва специалност „Графика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Участвал е в 45 национални изложби, организирани от СБХ и международни биеналета. Открил е над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Градската художествена галерия – София и галериите в Габрово, Добрич, Пазарджик и Стара Загора, както и на десетки частни лица от Детройт, Виена, Одрин, Самара и други колекционери в България.

Член на Съюза на българските художници от 1982 г., доцент от 1990 г. Доц. Златев беше преподавател в Тракийския университет – Стара Загора – ИПКУ и Педагогически факултет, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Доц. Злати Златев председателстваше Представителството на СБХ в Стара Загора от 2015 г. до 2019 г. Носител е на наградите „Стара Загора“, „Николай Лилиев“, на Община Велико Търново, от Второто биенале на рисунката – Велико Търново и др.

Поклон пред паметта на доц. Злати Златев! Светлина по пътя му.

„Дивидент Медиа“ изказва искрени съболезнования на семейството му.

Коментари към новината

Още новини от Общество