Новини от област Стара Загора и България

Училищни психолози с горещ телефон за ученици и родители в стрес от ковид

Училищни психолози с горещ телефон за ученици и родители в стрес от ковид
Divident.€U Divident.€U

Повече от 40 училищни психолози помагат доброволно на ученици, родители, учители и непедагогически специалисти, стресирани от пандемията от COVID-19. Те дежурят на безплатни телефонни линии в шест областни центъра в страната, за да отговорят на притесненията и демотивацията за учене в онлайн среда, да съдействат при депресивни състояния вследствие на дългата изолация и при адаптацията към присъствените занятия след продължителен учебен процес от дистанция. Специалистите могат да окажат психологическа подкрепа също за преодоляване на страха от вируса или при загубата на близки хора.

За трети път Министерството на образованието и науката открива безплатни горещи телефонни линии за нуждаещите се деца и работещи в системата на образованието. Освен доброволците – училищни психолози, на позвъняванията при необходимост ще реагират и техни колеги от Националната мобилна група за психологическа подкрепа към МОН.

Линиите работят от понеделник до петък от 8.30 до 16.30 часа. Те са отворени за всички ученици, родители, педагогически и непедагогически специалисти от цялата страна. Препоръчително е да се използват телефонните номера в най-близкото населено място. Така при преценка психолозите могат да насочат нуждаещите се хора към услуги за подкрепа в общността.

Организацията за предоставяне на психологическа подкрепа е създадена съвместно с регионалните управления на образованието, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и директори на училища.

Планирано е телефонните линии да са отворени до 31 март 2022 г.

Горещи телефонни линии за психологическа подкрепа:

СТАРА ЗАГОРА – 0879 833 258

БУРГАС – 0893 631 573

ВАРНА – 0877 566 696

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 0888 553 601

ПЛОВДИВ – 0800 16 793

СОФИЯ-ГРАД – 0877 183 133

Коментари към новината

Още новини от Здраве