Новини от област Стара Загора и България

Новият социален министър Георги Гьоков: Нито един българин няма да бъде под линията на бедност

1602 13/12/2021 22:34 Политика Власт
Новият социален министър Георги Гьоков: Нито един българин няма да бъде под линията на бедност
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Народният представител от Стара Загора Георги Гьоков днес положи клетва като министър на труда и социалната политика в правителството на Кирил Петков. Също днес – 13 декември, той има рожден ден.

Екипът на Divident.€U успя да се свърже със социалния министър в края на първия му работен ден с въпроси за първите решения и действия, които ще предприеме на горещия пост:

- Господин Гьоков, какво ще бъде първото, което ще направите, влизайки утре в министерския кабинет като министър на труда и социалните грижи?
- Влязох в министерския кабинет още днес, 13 декември. Министър-председателят Кирил Петков ни постави задачата да преведем народа си през кризата, което означава, че първото действие трябва да бъде търсене на възможности за ограничаване на цените на енергоносителите и на тока. С екипа на министерството обсъждахме по-скоро протоколни неща по приемане и предаване на властта, отколкото приоритети.

- По какви критерии ще бъдат определени зам.-министрите в социалното министерство?
- За мен водещото е тези хора да бъдат експерти, въпреки, че на практика това са политически длъжности. Важно е заместник-министрите ми да бъдат хора от социалната сфера, които разбират какво е необходимо да се направи за доброто на българите. Очаква се те да изпълнят трудни задачи. Тези задачи са записани в коалиционното споразумение. Трябва да решаваме много проблеми. Тежко време е, ние сме в икономическа, в здравна криза и се нуждаем от действия, които не търпят отлагане.

- Какви ще бъдат мерките спрямо най-уязвимите хора в кризата – пенсионерите?
- На първо време, искам да успокоя пенсионерите, че те няма да получават пенсия по-малка от 420 лв. заедно с добавката. Има разбиране от целия екип това да се случи, стига новия бюджет да го позволи. Заради поскъпването хората трябва да получават повече от това, което са взимали до момента. В същото време, след това 12-годишно наследство, е необходима много работа, за да наваксаме икономическото изоставане. Българите могат да очакват и индексиране на пенсиите си от 1 юли.

- Кои ще бъдат социалните мерки по отношение високата цена на тока, парното, водата?
- Други трябва да са мерките в тази насока. Министър-председателят припомни, че вече е изтекъл мандата на КЕВР и е необходимо да се търсят подходящи хора, които могат да дават решения по тежките въпроси с овладяването на високите цени на електроенергията, водата, отоплението.

По наше настояване, ще се стремим като първа крачка да няма нито един човек в България, който да живее под линията на бедност. За следващата година тази линия на бедност е 413 лв. Затова ще държа минималната сума, която ще получава един пенсионер, да бъде не по-малко от 420 лв.

- Имаше редица социални мерки, начертани от „БСП за България“ в предизборната кампания. Колко от тях ще бъдат реализирани от новото правителство?
- В коалиционното споразумение много от нашите мерки намериха място. Някои от мерките са краткосрочни - като пенсиите, като политиките за младите семейства. Част от тях ще се реализират веднага. Например, майчинството през втората година ще бъде изравнено с минималната работна заплата или ще бъде около нея. Други наши мерки остават за реализация на следващ етап. Сред тях са семейните помощи за деца. По настояване на „Демократична България“ и другите формации в коалицията, тези мерки ще бъдат приети след анализ и разчети на бюджета.

- Какво е необходимо, според Вас, за да изкара пълен мандат това коалиционно правителство?
- За да изкараме пълен мандат, на първо място е необходимо да се преборим с корупцията и да отговорим на очакванията на обществото. Мотото на правителството е „Нулева толерантност към корупцията“! Вярвам, че ще успеем.

- Клетвата ви като министър съвпадна с рождения ви ден. Приемате ли го като знак?
- Надявам се да е добър знак, защото предстоят трудни дни с трудни решения, в които и помощ от съдбата не е излишна. Със сигурност днес беше най-динамичният рожден ден, който съм посрещал досега.

Коментари към новината

Още новини от Политика