Новини от област Стара Загора и България

На общинска сесия

Гласуват увеличение на автобусния билет в Стара Загора на 1,30 лв.

Гласуват увеличение на автобусния билет в Стара Загора на 1,30 лв.
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Предложение за увеличение на цената на автобусния билет от 1 лв. на 1,30 лв. ще гласуват на предстоящата сесия общинските съветници на Стара Загора.
В Община Стара Загора е постъпила докладна от директора на общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“- инж. Георги Станчев, според която високите цени на електроенергията и дизеловото гориво и намаления пътникопоток в градския транспорт създават финансова нестабилност на общинското дружество.

Докато разходите за енергийни ресурси /електроенергия и дизелово гориво/ за януари 2021 г. на "Автобусни и тролейбусни превози" са били 167 хил. лв., то през месец октомври те вече са стигнали 239 хил. лв., тоест ръстът е с около 43%.

Колко ще плащаме? Направеното изчисление на цената на градски билет след приключване на октомври 2021 г съгласно методиката за ценообразуване показва, че актуализираната цена следва да бъде 1,30 лв. с ДДС, се казва в предложението за увеличаване на цената на автобусните билети, което предстои да бъде гласувано на сесията на 16 декември.

Според внесеното в общинския съвет предложение, билетът на хартиен носител, както и електронния билет в рамките на градска част се увеличава на 1,30 лв.
Билетът за комбинирано пътуване на хартиен носител и електронния билет в рамките на 60 минути на територията на Стара Загора трябва да се увеличи на 1,70 лв, а цената на комбинираното пътуване в рамките на 120 минути в границите на града става 2 лв. Комбинираното пътуване ще предлага неограничени пътувания в рамките на 120 минути.

При покупка на абонаментна карта на електронен носител отпадат ограничението в броя на пътуванията в рамките на месеца, за който важи абонаментната карта.
Въвеждат се 5 зони за пътуване, като цените на отделните зони са различни според разстоянието им от областния град.
Цената на пътуванията в рамките на регион Стара Загора се определят от разстоянието, на което се намира населеното място и варират от 1,50 лв. до 3, 50 лв.
Сумата за увеличението на цената на картите за пенсионерите и учениците трябва да бъде поето от Община Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество