Новини от област Стара Загора и България

Община

Гергана Микова, зам.-кмет на Чирпан: Фестивалът на лавандулата става международен

3781 09/12/2021 15:35 Култура Сцени
Гергана Микова
Гергана Микова, зам.-кмет на Чирпан: Фестивалът на лавандулата става международен
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

През лятото в стария Културен дом в Чирпан ще бъде представена операта "Атила"

Гергана Микова отскоро е на длъжността зам.-кмет на Община Чирпан. Преди това тя беше областен управител на Стара Загора. По професия е журналист. Майка на двама сина. Разговаряме с нея за предизвикателствата в работата и като зам.-кмет и предстоящите задачи на кметското ръководство  в областта на културата, образованието и здравеопазването.

- Госпожо Микова, какво влиза в ресора Ви като зам.-кмет на Чирпан?
-Отговарям за култура, здравеопазване, социални дейности, образование и европроекти.

- Доколко опитът като областен управител Ви помага в новата работа?
-Има много общи неща между работата на областния управител и кметовете. Факт е, че областният управител контактува изцяло с общините в съответната област и когато има синхрон, това си личи по работата и на двете институции. Била съм ангажирана като областен управител с 11-те общини в Старозагорска област и съм запозната с голяма част от тематиката, спецификата на работата в тази община още преди да дойда тук. Натрупаният административен опит също е много важен. Работата ми като областен управител беше за мен голяма административна школа.

- Какво е състоянието на културните институции в Община Чирпан?
- В културните институции на община Чирпан работят изключителни професионалисти и ентусиасти. Всички знаем, че без ентусиазма, без любов към културата, резултатите за нас като българи няма да бъдат добри. В чисто човешки план хората, които работят тук,  в културните институции на Чирпан, наистина работят от цялата си душа и сърце. Нека не забравяме, че Чирпан е град с големи културни традиции. Това е не само градът на Яворов, на Никола Манев, но и на десетки други видни личности, свързани с културния възход на страната ни. В Програмата на кмета – Ивайло Крачолов, културата заема съществено място. Това вече се забелязва не само от чирпанлии, но и от гостите на града, които са посетили Чирпан по време на културни събития.

- Какъв е планът на общинското ръководство за къщите на Яворов и на Манев?
- Имаме ясен план за къщата на Яворов, както и на Никола Манев. Там предстои да реализираме редица събития. Знаете, че къщата на Никола Манев тепърва предстои да придобие вид, в който всички ценители на неговото творчество искат да я видят. Това обаче не може да се случи бързо, защото търсим възможност за финансиране на тези проекти. В къщата на Яворов, която е културно средище,  през настоящата година предстои да се случат много събития, които са свързани не само с живота и делото му. Важна задача  е там да бъде привлечена детската и младежка публика. Тази година по време на Яворовите дни чирпанлии и гостите на града ще видят спектакъла “Пролет през есента“, посветен на Яворовите дни, който ще реализираме съвместно със Старозагорска опера.

- Ще ползва ли общината европейски средства, за да реализира част от проектите си в областта на културата?
- Ще направим всичко възможно да използваме европейски средства за реализиране на проектите си в културната сфера. Ще се използват и средства от общинския бюджет, целеви субсидии, както и  всички възможни варианти на финансиране. Ще бъдем безкрайно благодарни и на дарителите.

- Какви са възможностите пред Културния дом в Чирпан?
-Това е една сграда, която чисто архитектурно отдавна не отговаря на съвременните изисквания. Според експерти, за да бъде завършена под някаква форма, ще трябват много пари. Вероятността бъде съборена и да бъде построена нова сграда по всички съвременни изисквания е много по-голяма. По тази причина отново със Старозагорска опера имаме идеята там да бъде поставена опера и така да бъде реализирана една мечта на чирпанлии. Хората тук винаги са искали да имат такъв културен инстититут, да разполагат с многофункционална сграда. Решили сме да дадем живот на стария Културен дом поне за един спектакъл.
Искам да благодаря на Старозагорска опера, че приеха тази идея и затова, че винаги са готови да посрещнат с ентусиазъм и най-нестандартните идеи. В средата на идната година, може би през юни, юли, ще представим оперната постановка „Атила“ в стария Културен дом на Чирпан.

- Какво ще бъде необходимо да свърши общинското ръководство, за да протече нормално спектакълът в Културния дом?
- Най-важно е залата да бъде обезопасена, за да няма и минимален риск за живота и здравето на хората, които ще дойдат на представлението. Текат консултации с експерти, това ще бъде направено. По заявките, които идват към нас, става ясно, че тази наша идея придоби широка, със сигурност национална известност. Много ценители на оперното изкуство са предизвикани от това, че ще могат да бъдат зрители на подобно място. След като получим плановете за обезопасяване на сградата, ще стане ясно колко души ще могат да гледат представлението.

- Фестивалът на лавандулата събра широка популярност. Какви са плановете Ви за неговото бъдеще?
-Община Чирпан има много амбициозна програма за предстоящия Фестивал на лавандулата. В момента уточняваме събитията и когато сме готови, ще направим програмата обществено достояние. Това, което категорично мога да кажа е, че фестивалът тази година ще бъде още по-мащабен, с международно участие. Гарантираме на всички, които ще дойдат тук, че ще имат едно невероятно емоционално, лилаво преживяване.

- Какво е състоянието на образователната инфраструктура в Чирпан?
- Състоянието на образователната инфраструктура е добро, прави се всичко, което зависи от общината по отношение на сградния фонд. Изградено е отлично взаимодействие между общината и образователната система. Освен това община Чирпан е сред тези, в които изключително голям брой деца предпочетоха да бъдат в присъствено обучение по време на последната вълна на пандемията.

- Какво е състоянието на общинската болница?
-Предизвикателствата пред общинската болница в Чирпан са тези, които стоят и пред всички подобни здравни заведения в страната, на първо място заради ковид пандемията и не на последно място заради начина, по който функционира здравната ни система. Това, че болницата в Чирпан съществува въпреки всички трудности, се дължи на ръководството на общинската болница и на доброто и взаимодействие с общината. Знаете, че директорът – д-р Неделчо Тотев е изключителен професионалист! Това той и екипът му успяха да докажат и по време на пандемията.
Болницата в Чирпан за втори път получи дарение от Нидерландска благотворителна организация“ Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“. Тя беше избрана от организацията заедно с две други болници в България. Здравното заведение в Чирпан изцяло задоволява нуждите на населението, без да се стига до стресови ситуации.

-Кои ще бъдат основните Ви задачи в чисто управленски план?
- На първо място искам да кажа, че причината поради която приех поканата на кмета на Чирпан –господин Крачолов да стана зам.-кмет е тази, че тук в Община Чирпан има много предизвикателства, много неща, които могат да се свършат. Освен това господин Крачолов е успял да създаде изключително добре работещ, млад екип от хора ентусиасти, които правят много за развитието на общината. Една от най-важните ми задачи е да направя всичко, което е по силите ми, за да се осъществят плановете и амбициите за развитието на общината.

Коментари към новината

Още новини от Култура