Новини от област Стара Загора и България

"Роси" инвестира 3 милиона лева в логистична база и соларен парк в Чирпан

7679 08/12/2021 21:00 Икономика Бизнес
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската фирма за търговия с материали за производство на мебели „Роси“ инвестира 3 млн. лева в изграждането на модерна логистична база и соларен парк на територията на производственото си предприятие в Чирпан. Там компанията разполага с три цеха – за ламиниране и производство на плоскости за мебели, за кухненски плотове и материали и за врати – каси и первази. Застроената площ базата в Чирпан до момента е 16 000 кв. м.

Новата логистична база ще бъде с площ от около 4 000 кв. м. В момента в производственото предприетие на "Роси" в Чирпан работят 30 души. След завършването на новата инвестиция ще бъдат наети още 50 души.

Досега логистичната база на „Роси“ беше в Стара Загора. Поради нарастващите обеми на поръчките, инвеститорът ще изгради и модерен нов разпределителен център, от който ще тръгват стоките за 10–те търговски бази на фирмата в България, както и за износ.

Складовата база на „Роси“ в Стара Загора вече ще обслужва само района, в който влизат Хасково, Димитровград, Карлово, Пловдив, Сливен, Ямбол и Казанлък.

Със символична първа копка започна монтажният цикъл на стоманено-бетонните елементи на базата, който ще бъде извършен от фирма „Кастело Прикаст“ само за 4 дни. На събитието присъстваха инвеститорите – семейство Валентин и Тони Колеви, строителите от фирма „Кастело“, кметът на Чирпан – Ивайло Крачолов, зам.-кметът Гергана Микова, работници и служители на фирмата.

Строителните работи по план трябва да приключат до месец май. Едната част от склада е с подвижни стелажи. Ще бъдат оптимизирани палетоместата, което ще даде много по-голяма гъвкавост и повече възможности на новия разпределителен център.

До седмица ръководството на „Роси“ започва изграждането на собствен соларен парк на територията на предприятието в Чирпан, чрез който се надява значително да намали разходите си за ток. Ако преди фирмата е плащала за изразходвания ток в производствената си база 23 000 лева, то сега месечните и разходи за ел. енергия са нараснали на 63 000лева.

В края на миналата година „Роси“завърши новата си търговска база в Кърджали, в която инвестира около 3 млн. лева. Съвсем скоро старозагорската компания започва и нова инвестиция на територията на София. Там вече има подписан договор за изграждането на база от 9 500 кв. м. разгърната площ.

Коментари към новината

Още новини от Икономика