Новини от област Стара Загора и България

Коалиция

През следващата седмица очакваме предложение за нов кабинет

1217 05/12/2021 10:39 Политика Власт
През следващата седмица очакваме предложение за нов кабинет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Очаква се държавните предприятия да бъдат в едно министерство

Ако всичко върви по план в края на следващата седмица ще имаме предложение за нов кабинет, включително с яснота за министрите в него. Това съобщи в сутрешния блок на btv евентуалният министър - председател – Кирил Петков от „Продължаваме промяната“.
Трябва да се извървят още стъпки и първата ще я направим още днес, допълни той. През днешния ден от „Продължаваме промяната“ ще изпратят Договора на всичките си партньори, които от своя страна трябва да го обсъдят в своите структури. „Ще чакаме обратна връзка и след като го потвърдят, надяваме се до сряда да имаме финализиран договор, в който ще са посочени всички политики и разпределение на министерствата“, каза Петков.

Той подчерта, че става въпрос именно за договор, а не за коалиционно споразумение, защото всеки коалиционен партньор ще носи отговорност за поетите ангажименти, подобно на тези в един договор. Общите съгласия не са само препоръчителни, те ще бъдат част от плана на действие, допълни той.
Всеки от коалиционните партньори ще има собствен избор върху министерствата, които попадат в квотата му. Министрите ще носят отговорност за изпълнението на общите задачи.Те ще могат сами да изберат своите зам.-министри. Няма да се спази обичайната практика да има зам.-министри-представители на всеки един от коалиционните партньори.

Когато не се изпълнява някоя от предварително приетите политики и задачи, ще качим на лидерско ниво за обсъждане въпроса дали съответният министър е подходящ за поста си, каза Петков.
Той подчерта, че по този начин ще се изискват резултати и никой от министрите няма да има оправдание за неизпълнението им.
Една от първите задачи на новата коалиция ще бъде новата КПКОНПИ с идеята тя да има и разследващи функции.

Петков отказа да съобщи на този етап обсъжданите имена за министри и каза, че е запознат донякъде с номинациите на коалиционните партньори. „В нашата парламентарна група търсим най-добрите кандидати за съответните постове. Искаме всеки от коалиционните партньори да даде предложение за министри и да не се чувства ограничаван“, допълни той.
Кирил Петков каза, че не е имало напрежение между четирите партии при обсъждане на отделните политики. Притеснение е имало единствено по въпроса за времето за приемане на бюджета.
В бъдещата коалиция се обсъжда идеята държавните предприятия да бъдат в едно министерство, каза още Петков.

Коментари към новината

Още новини от Политика