Новини от област Стара Загора и България

Алпинисти от Павел баня развяха българското знаме на Килиманджаро (ВИДЕО)

Divident.€U Divident.€U

Тази сутрин след трудно и епично нощно изкачване Мая Иванова и Кольо Кавръков от Павел баня, с подкрепата на още трима алпинисти от Стара Загора, достигнаха до обкръжения с вечни ледници връх Ухуру в планината Килиманджаро – най-високата точка на африканския континент - и развяха флага на България и Павел баня. Двете знамена им бяха връчени от кмета Иса Бесоолу, преди да тръгнат за експедицията, съобщиха от пресцентъра на курортната община.

„Мисията е изпълнена! Флагът на Павел баня се вее на най-високия африкански връх! - обявиха павелбанци в специално видео, публикувано във фейсбук страницата на кмета  Иса Бесоолу.

"Нека поздравим нашите трекинг туристи за успеха! Ще ги очакваме на родна земя в неделя, когато ще разкажат за преживяното и ще разкрият подробности за предстоящото им щурмуване на първенеца на Европа в Кавка - вр. Елбрус. От свое име и от името на жителите на община Павел баня поздравявам Мая и Кольо за успеха!" написа той в личния си профил.

Килиманджаро е планински масив в Североизточна Танзания, образуван от три изгаснали вулкана. Освен като най-високата планина на континента, Килиманджаро е известен и със своята ледникова шапка, която прогресивно намалява от началото на XX век и е възможно да изчезне напълно през следващите десетилетия.

Очаква се Мая и Кольо да се завърнат на родна земя в неделя, когато ще разкажат за преживяното и ще разкрият подробности за предстоящото им щурмуване на първенеца на Европа в Кавказ – връх Елбрус.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм