Новини от област Стара Загора и България

47-мо НС

Националните интереси пред тяснопартийните, ще призове утре най-възрастният депутат

1110 02/12/2021 12:33 Политика Власт
Националните интереси пред тяснопартийните, ще призове утре най-възрастният депутат
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Най-възрастният и най-младият депутат в 47-то НС са избрали лекарската професия

Заседанието на 47-то НС ще бъде открито по традиция от най-възрастния депутат. Звънецът на 47-то НС утре ще удари 70-годишния лекар – доц. д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“.
Д-р Кирилов има 47-годишет стаж като лекар, известен уролог и преподавател, посветил живота си на медицината.

Посланието към колегите му ще бъде да поставят националните интереси над тясно партийните, съобщи самият той пред btv. „Правилното решение е да има правителство, което да поеме своята отговорност“, смята доц. Кирилов.
Най-младият народен представител в 47 –то НС също е бъдещ лекар. Това е 23-годишният Милко Пенев.
Народният вот изпрати в 47-то НС седем партии и коалиции. Припомняме, в новия състав на парламента партията "Продължаваме промяната" разполага с 67 мандата, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители.
Третата по численост група е ДПС с 34 депутати.

БСП имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни представители. За първи път в Народното събрание влизат в НС „Възраждане“. Групата им в парламента е с 13 депутати, като сред тях е и старозагорския избраник - Искра Михайлова.
На първото заседание народните представители ще положат клетва. По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на парламентарните групи на партиите и коалициите.
След това ще бъде избран председател на 47-то Народно събрание. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.
Поканени да присъстват на откриването на 47-я парламент са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президенти, заемали поста преди Радев, бивши председатели на НС, членовете на Министерския съвет, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Политика