Новини от област Стара Загора и България

Готвят наредба за употребата на пиротехнически средства в Стара Загора

Готвят наредба за употребата на пиротехнически средства в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

По инициатива на общинските съветници от ПП ГЕРБ – Стара Загора, е сформирана работна група за разработване на наредба, регламентираща използването на пиротехнически изделия на територията на общината, съобщават от пресцентъра на партията.
Подготвяната нарочна правна уредба има за цел да ограничи безразборното боравене с пиротехнически изделия, което застрашава живота и здравето на гражданите и нарушава обществения ред.

„С новата наредба сме длъжни да отговорим на една обществена необходимост и на многобройните жалби и сигнали от граждани в тази връзка“, каза председателят на групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет - Стара Загора, Мария Жекова.
Очаква се скоро текстът да бъде представен за обществено обсъждане и внесен за разглеждане в Общинския съвет.

Напомняме, че подобни наредби вече бяха приети в някои общини в България.
В столицата, например беше прието, че фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 ще могат да се използват само на Нова година до 2.00 часа на 1-и януари или след предварително подадена заявка в районната община, а одобрението ще се осъществява от кмета на съответния район. Употребата на пиротехнически изделия е основен източник на стрес при новородени, деца от аутистичния спектър, домашни любимци и диви животни, обясниха от столична община.

Затова идеята е десет дни преди събитието /семейното тържество или друго/ да се подава заявление по образец, където се изписва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. След това се произнася районният кмет и преценява дали да даде разрешение за употреба. Наредбата в София забранява категорично употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Коментари към новината

Още новини от Общество