Новини от област Стара Загора и България

Детските градини в Чирпан стават безплатни след Нова година

Детските градини в Чирпан стават безплатни след Нова година
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Предстои Общинският съвет да разгледа промените в Наредбата за местните и данъци и такси

Очаква се от началото на следващата година детските градини в Община Чирпан да станат безплатни за децата. За целта общинското ръководство подготвя изменение на Наредбата за местните данъци и такси. Промените ще бъдат подложени на обществено обсъждане на сайта на общината, преди да бъдат гласувани в Общинския съвет, съобщи председателят на местния парламент Иван Станчев.
Според него всички общински съветници ще се обединят около това предложение на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов. „ Приходите от тази дейност са незначително, защото тя е силно субсидирана. Освен това махането на таксите ще стимулира и по-бедните семейства в общината, които изпитват затруднение с плащането на таксите всеки месец. Това ще подпомогне редовното им посещение в детските заведения“, каза за Divident.EU Станчев.

Промяната е във връзка с въвеждането на задължителното предучилищно образование за децата на 4-годишна възраст.
„Таксата от 18 лева, която родителите плащат на месец, ще бъде поета от бюджета през 2022г. Процедурата започва от днес, за да бъде в сила решението веднага след приемането на финансовия план. Образованието е един от осемте приоритета за добро управление, които обявих. За всички сфери влагаме еднаква енергия и много усърдие, с цел подобряване условията и качеството за живот, а това е дълъг процес“, коментира кметът Ивайло Крачолов.

По думите му над 40 хиляди лева се събират от такси на родителите. Според него общинската политика стои в основата за задържане младите семейства в чирпанска община, а чрез образованието се осигуряват и подходящите условия за отглеждане и възпитание на децата.
Законовото задължение децата от 4 години да са на градина ще създаде пълен обхват на малчуганите в предучилищна възраст в образователната система и ще осигури условия на интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено и физическо развитие и подкрепа на всяко дете, както и ежедневно отглеждане, топла и здравословна храна, контролирани хигиенни условия. Децата в задължителната възрастова категория в села без детски заведения, като Гита и Свобода, ще посещават местните училища.
Ръководството на община Чирпан ще продължи да води политики, насочени към младите хора, за да ги насърчава да останат в чирпанска община, увери Крачолов.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование