Новини от област Стара Загора и България

Медведев и Борисов обсъдиха строителството на АЕЦ "Белене" и газовия хъб

224 04/03/2019 10:30 Политика Власт
Руският премиер Дмитрий Медведев и българският премиер Бойко Борисов
Медведев и Борисов обсъдиха строителството на АЕЦ Белене и газовия хъб

Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна на официално посещение в София по покана на министър-председателя Бойко Борисов. Енергийното сътрудничество, както и развитието на двустранните отношения в икономиката, социалната сфера и туризма бяха основен акцент в разговорите между двамата. Бяха подписани бяха и три документа в сферата на социалната сигурност, външните работи и туризма. Медведев се срещна и с президента Румен Радев.

Българският премиер наблегна в думите си на енергийното сътрудничество между България и Русия и изтъкна ползите от изграждането на българската част от газопровода „Турски поток“. Пожела да бъде напълно ясно, че България не желае нови допълнителни количества газ за газовия ни хъб „Балкан“. Обясни ,че в момента транзитът за Турция през България и Украйна е около 14 до 16 млрд. куб м. годишно.

Енергийното сътрудничество между Русия и България е водещо, подчерта и руският премиер Медведев и заяви, че продължава съвместната работа в тази сфера, въпреки проблемите, които имаше с „Южен поток“.

По другия енергиен проект, обсъден от двамата премиери - АЕЦ „Белене“- премиерът припомни, че след арбитража в Париж и опрощаването на лихвите от руска страна, сме платили общо 1,2 млрд. лв. за два реактора, които вече са български, но стоят обвити в найлон на Дунава.

Волята на руската страна, по думите на Борисов, ще бъде в участието в конкурса, и който и да го спечели, поетият от технолозите на „Росатом“ ангажимент е да помогнат при строежа на централата.

Двамата премиери говориха и за общи проекти в търговско-икономическото сътрудничество, особено в сферата на туризма. Обсъдено е било пускането на ферибот Бургас-Новоросийск, както и развитие на полицейското сътрудничество заради голямата численост на руски туристи у нас. Медведев възложи големи надежди на българо-руската търговско-икономическа комисия, възобновила работата си миналата година. Припомни, че преди санкциите срещу Русия, стокообменът е бил 5 млрд. лв., а сега е едва 3 млрд.

Коментари към новината

Още новини от Политика