Новини от област Стара Загора и България

Енергетика и строителство

Илиан Марков, Техноинженеринг: ТЕЦ "Марица изток 2" е на високо технологично и кадрово ниво

2907 25/11/2021 10:14 Икономика Бизнес
Илиан Марков
Илиан Марков, Техноинженеринг: ТЕЦ Марица изток 2 е на високо технологично и кадрово ниво
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Компанията планира инвестиция от 1,5 млн. лева в разширяване на базата си и нови машини

Техонологичното и кадрово ниво на държавната централа ТЕЦ Марица-изток 2, както и на останалите централи в комплекса „Марица изток“ е високо, казва собственикът на строителната компания „Техноинженеринг“ – Илиан Марков. Фирмата му получи преди броени дни награда от Камарата на строителите в Стара Загора за постижения в 3-та категория-строежи от енергийната инфраструктура. 60% от проектите на „Техноинженеринг“ са насочени именно към обекти в централите от комплекса „Марица изток“, както и към останалите предприятия в комплекса.

Наскоро „Техноинжеринг“ като участник в консорциум с водещи фирми от бранша завърши проект за модернизация на една от сероочистващите инсталации в ТЕЦ „Марица изток 2“. С реализацията на проекта се повиши пречистването на серните окиси над 97%. Става въпрос за модернизация на СОИ от 1 до 4, обяснява Марков.

Според него държавната централа е в отлично технологично състояние с оглед на това, че там се прави изключително много за поддържане и модернизация. Не се правят компромиси по отношение качеството на ремонтите. Същото се отнася и за останалите централи в комплекса, допълва той.

Дейност „Техноинженеринг“ е специализирана в производство, ремонт и монтаж на енергетично оборудване и дейности, свързани с химическата, циментовата индустрия, както и с граждански обекти от промишлеността. Разполага с производствена база в Гълъбово. В нея фирмата произвежда метални конструкции, резервни части за производството - за енергетиката, циментовата индустрия, химическата индустрия, произвежда силози, резервоари, тръбопроводи. Всичко това е необходимо при реализацията на проекти, по които фирмата се явява като изпълнител.

„Техноинженеринг“ реализира не само производството на съоръженията, но и монтажа им“, обяснява Марков. Средно списъчния състав за 2020 г е 170 човека.

Проекти Един от големите проекти, които строителите успяват да завършат през последните няколко месеца, е на територията на „Титан Златна Панега цимент“. Чрез него „Техноинженеринг“ успява значително да намали енергийните разходи на клиента си.

Всяка година „Техноинжеринг“ се включва и в ремонтните програми и редица обекти в капиталното строителство на „Неохим“ - Димитровград. Сега усилията на компанията са насочени към проект на територията на „Девня цимент“, свързан с изграждане на система за алтернативни горива.

Обектите, по които работи "Техноинженеринг" са сложни и водят като цяло до повишаване ефективността на предприятията.

Според Илиан Марков промишленото строителство за големите инвеститори, които имат дългосрочна визия и политика по отношение на екологичните норми, респективно подобряване на производството или капацитета си, не е спирало в ковид кризата.

Инвестиции Най-важна за ръководството на фирмата остава инвестицията в кадрите. Трудно се създават добри кадри в промишленото строителство, а обучението им трябва да бъде непрекъснат процес. „Техноинженеринг“ преди година завършва разширение на производствената си база, в което инвестира половин милион лева. Желанието на ръководството е да се възползва от новите европейски програми, за да обнови и машинния си парк . За нови машини и последващо разширение на технологичните халета ръководството на „Техноинженеринг“ предвижда инвестиция от 1,5 млн. лева.

Компанията успява да се справи с всички предизвикателства на ковид кризата чрез прилагане на необходимите санитарни, ограничителни мерки и тестване на персонала. В резултат на това завършва в срок всички започнати проекти.

Бъдещето Без комплекса „Марица изток“ не можем през следващите 10-15 години, защото не сме подготвени, няма алтернативни източници на електроенергия, които да заменят базовите електроцентрали. От друга страна комплексът е гарант за енергийната независимост на страната. Тук потенциалът трябва да бъде насочен в улавянето на част от емисиите, казва собственикът на „Техноинженеринг“. Според Илиан Марков надеждата е в новите технологии. Науката осигурява прогрес, стига да има политическа воля да бъдат използвани нейните възможности, допълва той.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика