Новини от област Стара Загора и България

Трагедия: 45 души, от които 12 деца, загинаха в горящ автобус на АМ "Струма"

Трагедия: 45 души, от които 12 деца, загинаха в горящ автобус на АМ Струма
Divident.€U Divident.€U

45 души, 12 от които деца, са загинали при катастрофа с пътнически автобус от Северна Македония на автомагистрала "Струма". Всички загинали са северномакедонски граждани. Автобусът се е връщал към Северна Македония от пътуване до Истанбул.

Инцидентът е станал около 2.00 ч. тази сутрин. Една от версиите е, че автобусът се е запалил след удар в мантинелата на пътя. Друго предположение е, че в автобуса първо е възникнал пожар, след което водачът е изгубил контрол върху него. Жертвите не са успели да напуснат автобуса и са се задушили и изгорели в пламъците. Вероятно по това време на нощта повечето пасажери са спяли. Шофьорът също е загинал. Оцелелите вероятно са разбили прозорците на автобуса и са скачали.

Оцелели са седем от пътуващите, сред които 17-годишно момиче - всички те са настанени в "Пирогов" в клиниката по изгаряния и травматологията. Няма опасност за живота им.

На място е вътрешният министър Бойко Рашков и главен комисар Николай Николов, директор на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. "Бих казал, от гледна точка на моя опит, че такова нещо не съм виждал", призна министър Бойко Рашков.

Според експерти причина за трагичната катастрофа може да е техническа неизправност на автобуса или заспиване на шофьора. Настилката е била мокра, което също може да е причина за катастрофата. Мястото, близо до село Боснек, е участък с повишен риск от пътни инциденти.

Близо 2 часа преди катастрофата автобусът е заредил на бензиностанция, което би трябвало да означава, че шофьорите му са се сменили.

В "Пирогов" са дошли представители на македонското посолство. Те съобщават, че пострадалите са контактни и разказват за случилото се. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев също пътува към България.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред