Новини от област Стара Загора и България

Токът мина 500 лв./мВтч, бизнесът недоволен от закъснелите мерки

1027 22/11/2021 11:06 Икономика Бизнес
Токът мина 500 лв./мВтч, бизнесът недоволен от закъснелите мерки
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Очаква се повечето предприятия да получат накуп компенсациите си за месеците октомври и ноември

Цената на тока на Българската енергийна борса отново стига рекордни стойности, алармираха собственици и управители на предприятия. Въпреки наличието на достатъчно мощности и излишъка от енергия, която се изнася в съседни страни, цената на ел.енергията на борсата в сегмента "Ден напред" вчера надхвърли 500 лв./мВтч и днес се продава на 504.30 лв./мВтч. с цена в пиковите часове от 579.59 лв./мВтч. Мрачните прогнози на бизнеса са, че в следобедните часове днес сегментът "Ден напред" ще надхвърли 600 лв./мВтч.

На фона на тази картина планираната помощ от страна на държавата за предприятията в размер на 110 лв./мВтч е твърде закъсняла и недостатъчна, казва за Divident.EU директорът на „Прогрес“ инж. Славин Янакиев- едно от големите машиностроителни предприятия у нас. „Ако тези пари бяха отпуснати преди месец, щяха да ни помогнат, сега вече е невъзможно. Трябваше да се реагира веднага и парите от свръхпечалбата на държавните енергийни дружества, да се разпределят на тези, които ги плащаме. Сега увеличението ще се натрупа върху крайния потребител и няма връщане назад“, казва Янакиев.

"Прогрес“ изработва изделия за машиностроенето у нас и в чужбина, като стойността на тока в стойността на самото изделие е нараснала от 10% на 30% и вече е по-голяма от фонд работна заплата в дружеството.

„В Западна Европа големите консуматори на електроенергия са на регулиран пазар, в България е обратно. Нашите клиенти не могат да разберат какво се случва у нас“, допълва Янакиев.

Най-вероятно ще има и още едно повишение на стоки от първа необходимост заради високата цена на тока. Сред тях е и хлябът. От старозагорското „Хлебопроизводство СЗ“ вдигнаха цената на хляба с 30 ст. през последните 2 месеца. Ще има още едно увеличение до края на годината заради скъпия ток, предупредиха от ръководството на предприятието.

От Министерство на енергетиката информират, че са стартирали първите плащания по програмата за компенсиране на крайните небитови потребители заради високите цени на електроенергията. До момента в рамките на няколко дни са разплатени около 4 млн. лв.

Паралелно с изплащането на средствата продължава и подписването на договори с търговците, чрез които ще бъдат компенсирани крайните потребители. До момента са подписани 44 договора и остават още няколко, за да бъдат обхванати всички клиенти, които ще получат компенсация, съобщи още министърът на енергетиката Андрей Живков. Той допълни, че най-сериозните плащания ще бъдат направени през декември, когато се фактурира ноемврийското потребление.

Очаква се тогава повечето клиенти да получат накуп компенсациите си за месеците октомври и ноември. Причината е, че повечето фактури за октомври са издадени преди подписването на съответния договор между търговеца и Министерството на енергетиката. Така компенсацията не може да бъде отразена в октомврийската фактура. Това обаче не трябва да притеснява потребителите, финансовият ресурс за компенсациите е осигурен и те ще бъдат получени накуп през следващия месец, уверяват от МЕ.

Коментари към новината

Още новини от Икономика