Новини от област Стара Загора и България

Отбелязваме Деня на християнското семейство

872 21/11/2021 10:08 Духовност Вяра
Отбелязваме Деня на християнското семейство
Divident.€U Divident.€U

Християните отбелязват днес Въведение Богородично – Ден на християнското семейство. Празникът се почита от католици и от православни християни.
Според Библията на този ден 3-годишната Мария е заведена от родителите си Свети Йоаким и Света Анна в Йерусалимския храм, за да служи на Бога. Преданието гласи, че родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди.
На този ден, в края на службите в православните храмове, вярващите приемат Светото причастие, за да придобият сили за духовно спасение в борбата със злото - в себе си и в света. Семейното ходене на църква на този ден символизира и влизането в храма на тригодишната Мария, бъдещата Божия майка.
То напомня на родителите за духовните им задължения към децата. В православните традиции на българина семейството е свято. То дава първите познания за Бога и за православните християнски обичаи.
По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата - богата.

 

Коментари към новината

Още новини от Духовност