Новини от област Стара Загора и България

Нови възможности

Добавят 360 дка към индустриалната зона на Чирпан заради инвеститорски интерес

1775 19/11/2021 13:43 Икономика Бизнес
Добавят 360 дка към индустриалната зона на Чирпан заради инвеститорски интерес
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Големите търговски вериги водят преговори с общината за изграждане на обекти на територията и

Новият Общ устройствен план на Чирпан, който ще бъде готов в средата на следващата година, предвижда увеличение на сегашната Индустриална зона на града с още 360 дка. Те ще дойдат от освободените площи на военното поделение в града, както и от други прилежащи терени около него, съобщи за Divident.EU кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. За целта общината ще настоява пред новото правителство да получи собствеността върху поделението.


Ивайло КрачоловКметът допълни, че разширението на зоната се налага заради големия инвеститорски интерес към Чирпан през последните месеци. Вниманието на компаниите беше привлечено от инвестицията на австрийското дружество Enery Development, в което има дял сравнително голям играч от сектора на възобновяемата енергия – RP Global.

Планираната производствена мощност на фотоволтаичния парк, чийто строеж започва в началото на следващата, година е 200 мегавата. С параметрите си, той ще бъде най-големият в страната.

„Извървяхме дълъг път, бяха взети много решения от местния парламент, но сме близо до старта на инвестицията на фотоволтаичния парк. На януарската сесия вкарваме за решение въпроса с отстъпеното право на строеж, а през януари може да стартира строежът“, обясни Крачолов. Постоянно заетите във фотоволтаичния парк ще бъдат 60 души, а в изграждането му ще участват 300.

Австрийският инвеститор планира да изгради 5 км далекопровод от фотоволтаичния парк до индустриалната зона на Чирпан. Той ще може да продава зелена енергия на останалите компании в индустриалната зона на сравнително по-ниска цена от пазарната.

„Инвеститорите клас А с над 10 млн. евро инвестиции имат данъчни облекчения ако ползват енергия от ВЕИ. Това ни прави изключително атрактивни за инвеститорите“, отбелязва Крачолов. Според него градът е атрактивен и с инфраструктурното си положение, тъй като е единственият град на 2 магистрали и 4 пътни възела.

До момента към инвестиции в Чирпан са проявили интерес италианска и немска компания. Италианците се интересуват от подходящ терен за изграждане на завод за керамични плотове за печки. Германската фирма планира изграждане на завод от 50 дка в областта на автомобилната промишленост.

Общината е в процес на преговори с представители на големите търговски вериги, които искат да открият магазини на нейна територия. В града до момента не присъстванито един от големите играчи от големите вериги хипермаркети. Те вече проявяват интерес към парцели в централната част на Чирпан, както и към бившия пазар на общината.

Коментари към новината

Още новини от Икономика