Новини от област Стара Загора и България

Готовност

Над 30 членове на СИК в Стара Загора са сменени за изборите на 21 ноември

Над 30 членове на СИК в Стара Загора са сменени за изборите на 21 ноември
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Над 30 членове на СИК в Старозагорска община са сменени до момента. Правят се смени и в другите общини от областта. Това са хора, на които им е невъзможно да се явят на втория тур на президентските избори заради заболяване или по други уважителни причини, съобщи председателят на РИК – Стара Загора Златина Йовчева.
Запазва се броят на СИК в областта. И във втория тур на избора за президент и вицепрезидент в неделя те ще бъдат 508. В 144 от тях ще се гласува с хартиени бюлетини, а в останалите 344 - с машини. В 156 секции в област Стара Загора ще има по две машини.

Подвижните секции за хора с увреждания остават същите, няма да има нови. Карантинираните или болни граждани, които искат да упражнят правото си на глас чрез подвижна секция, могат да подават заявления и в изборния ден.
За разлика от изборите на 14 ноември, заявленията се подават само през сайтовете на общините по места, не чрез сайта на ЦИК.
Заявленията се подават, без да е необходим електронен подпис за целта, напомнят от Районната избирателна комисия.

Една от най-често допусканата грешка от хората на изборите на 14 ноември беше объркването на първа страница на машината, на която те натискаха последователно два избора едно след друго, с което блокираха възможността да гласуват едновременно за народни представители и за президент. Сега, на първа страница ще могат да изберат една от двете кандидат - президентски двойки. Ще могат да видят вота си, има и опция за потвърждаване на избора.
Изборният ден ще започне в 7 часа в неделя и ще приключи в 20 часа. При опашка на избирателите пред секциите, гласуването може да бъде удължено до 21 часа.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика