Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Протестиращи издигнаха плакати против намеса на Турция в изборите за президент (ВИДЕО)

Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Протестиращите призоваха за по-голяма активност на балотажа за избор на български президент тази неделя

Жители на различни общини в Старозагорски избирателен район днес излязоха на протест в центъра на Стара Загора с плакати "Не на намесата на Турция в България", "България избира президент, Турция не!" и други.

Протестиращите смятат, че има реална опасност вотът на балотажа в неделя за президент на Република България да бъде опорочен чрез "гласуване под строй" в избирателните секции, разположени на територията на Турция. Затова те призоваха всички българи да се обединят и в неделя да отидат до урните, за да пуснат своя глас по съвест, но да не оставят хора, живеещи в чужда страна, много от които не говорят български език, да определят кой да бъде президент на България.

Протестът, организиран чрез социалните мрежи, днес успя да събере около 150 протестиращи. Втори протест ще има и в 12 часа на пешеходната зона до площада пред Община Стара Загора, поясни един от неговите организатори, Кольо Колев:

"Като българи сме убедени, че България трябва да се самоуправлява. Вмешателството на Ердоган не се толерира от истинските българи. Политиците трябва да осъзнаят че политиката на българия при избори и цялостното управление трябва да се прави в България, а не в Анкара или столицата на някоя друга държава."

"Ние нямаме нищо против хората с турски произход - те са част от нашето голямо българско семейство, но това, което се случва, е потресаващо - със заплахи, с принуди, хора биват изкарвани да гласуват за определена политическа партия и за определен човек, което лично на мен като българин, не ми харесва. Това е една основа на ислямския фундаментализъм, който тепълва ще се внедрява в България", посочи още Кольо Колев.

Вижте повече във видеото.

Коментари към новината

Още новини от Политика